Takker Heikki for «unik og åpen lederkamp»

Nå blir Audun Lysbakken trolig ny SV-leder.

TROLIG NY LEDER: Likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken blir trolig den neste SV-lederen, etter at Heikki Holmås trakk seg ut av lederkampen i kveld.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TROLIG NY LEDER: Likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken blir trolig den neste SV-lederen, etter at Heikki Holmås trakk seg ut av lederkampen i kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld ble det kjent at Heikki Holmås trekker seg fra lederkampen i SV. Dermed blir det trolig barne-, inkludering- og likestillingsminister Audun Lysbakken som tar over som SV-leder når Kristin Halvorsen går av. Han jubler ikke helt ennå.

- Det er litt tidlig ennå, det er landsmøtet som bestemmer, men jeg er veldig glad for all den støtten jeg har fått rundt i landet, sier Audun Lysbakken til Dagbladet i kveld.

Han takker Holmås for det han beskriver som en «helt unik og åpen lederkamp».

- Samlet Heikki Holmås fortalte Dagbladet tidligere i kveld at han tok avgjørelsen om å trekke seg i går kveld og i morges. Årsaken er at Lysbakken har mye mer støtte i partiet.

- Nå kan alle fram mot landsmøtet jobbe med hvordan vi kan få SV til nye høyder, i stedet for å fokusere på lederdebatten, sier Holmås, som presiserer at han vil fortsette i partiet.

Audun Lysbakken mener dette viser at Holmås setter partiet først.

- Det er en veldig positiv innstillig, synes jeg. Vi kommer ut av denne lederdebatten som et samlet parti, nettopp fordi vi har hatt en så åpen prosess, sier Lysbakken.

Må svare for pengebruk Dagbladets avsløring av Lysbakkens tildeling av 154 000 kroner til en undergruppe av sitt eget ungdomsparti har ført til sterke reaksjoner. I dag ble det kjent at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil be Lysbakken om å redegjøre for absolutt alle støtteordninger som departementet hans administrerer.

Lysbakken sier at han ikke bekymrer seg for denne saken.

- Jeg har svart ærlig for meg og beklaget den feilen vi gjorde, sier han.

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell sa til Dagbladet tidligere i kveld at han tror det var riktig av Holmås å trekke seg nå. Heller ikke han er bekymret for problemene rundt pengebevillingen.

- Jeg tror ikke dette har noe å si for SV hvis Lysbakken fortsetter å håndtere det på en god måte, sier Solhjell.

- Må skape entusiasme Heikki Holmås mener Lysbakken har ryddet opp på en skikkelig måte.

- Audun har gitt klar beskjed om at det var feil, og han ryddet opp på en ordentlig måte, sier Holmås.

Audun Lysbakken sier at de nå må jobbe med å skape entusiasme i partiet.

- Nå vil vi ha et landsmøte  og et ledervalg som kan gi ny energi og ny entusiasme, så skal vi fornye partiet fram til valgkampen, utvikle ny politikk, og være tøffe på å markere egne saker - samtidig som vi skal være en konstruktiv del av det rødgrønne samarbeidet, sier han.

TRAKK SEG I KVELD:
Heikki Holmås har trukket sitt lederkandidatur i SV.
Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
TRAKK SEG I KVELD: Heikki Holmås har trukket sitt lederkandidatur i SV. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX Vis mer