Takker hele Norge

OSLO/ISLAMABAD (Dagbladet): Familien Aftab takker hele Norge for at de får komme tilbake. Pappa Farid Aftab gråt av glede da han fikk beskjed på telefon fra Norge klokka 16.32 i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette betyr et nytt liv for oss. Endelig kan vi legge bak oss de vonde årene i Pakistan og glede oss til et nytt liv. Et liv blant medmennesker, sier Farid Aftab.

Dagbladet snakket i går med den lykkelige familiefaren på telefon i Islamabad. Han manglet ord for å beskrive følelsene som slet i ham.

- En slik avgjørelse er det umulig å beskrive. Det betyr alt for oss. Vi takker Norge, den nye regjeringa og Dagbladet for at de har tatt opp saken vår, sier han.

Livstruende

Familien på to voksne og fire barn kom til Norge i 1993. Etter to års opphold i Stavanger ble de utvist fra landet.

To av barna til Farid og kona Lubna lider av en livstruende muskelsvinn-sykdom, som det ikke finnes behandling for verken i Pakistan eller i Norge.

Kona, Lubna var pasient ved et sykehus da utvisningen skjedde. Den gangen opplyste helsetilsynet at det var uforsvarlig å avbryte behandlingen.
I juli 1995, drøyt et halvt år etter at utvisningsvedtaket var et faktum, og etter at Oslo byrett hadde opprettholdt vedtaket, ble familien utvist.

Vonde år

- De to årene har vært vanskelige for oss. Situasjonen i Pakistan er ikke lett med to alvorlige syke barn, sier Farid til Dagbladet.
Familien er konverterte ahmadiyya-muslimer, og har vært livredd for å bli tiltalt for blasfemi i Pakistan. Familien har frosset dem ut, og ønsker ingen kontakt med ham.

I to år har han levd i frykt for å bli oppdaget. I går kveld pakket han og familien koffertene, og gjorde seg klare til å forlate Pakistan for siste gang.

Begynte å gråte

Han setter seg i ettermiddag på flyet til Norge sammen med hele familien, og gleder seg til å sette beina på norsk jord igjen.

- Barna begynte å gråte da de fikk høre at de skulle hjem til Norge. Vi har aldri sluttet å håpe, men det så mørkt ut en stund, sier han.
Farid er ikke i tvil om at han kan takke den nye regjeringen for at de fikk komme tilbake.

- Det er så mange jeg vil takke. En rekke nordmenn har kjempet for vår sak, politikere har tatt den opp, Dagbladet skrev om den - og nå til slutt endret den nye regjeringen vedtaket.

- Jeg kan ikke få lovprist Norge nok, sier den glade firebarnsfaren til Dagbladet i går kveld.

KOMMER HJEM: Familien Aftab kommer tilbake til Norge.