Takker ja til fransk lunsj

Åslaug Haga synes invitasjonen fra den franske ambassaden er flott. Sp-lederen er mer redd for hormonbiffer fra USA enn franske oster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg kommer til å fortsette å spise god mat i hele verden. Jeg vil mene at det er en større bragd å komme gjennom tre år i India uten å få amøber enn å komme gjennom en lunsj på den franske ambassaden uten å bli syk. Min mage tåler mye, ler den tidligere diplomaten og nå Senterparti-lederen.

-  Naivt

I går utfordret Frankrikes chargé d'affaires i Norge, Olivier Colon, Haga til å spise trygg fransk mat i landets ambassade. Invitasjonen kom fordi Haga frykter at WTO-avtalen vil gi mer utrygg importert mat i Norge.

Haga takker ja til besøk i den franske residensen, og synes engasjementet til ambassadørvikaren er flott.

-  Men den franske ambassaden opptrer litt naivt oppi dette, med et litt kortsiktig perspektiv, sier Haga.

Blåbærlyng

-  Dette handler om helt andre, større og mer langsiktige ting enn kanapeer på den franske ambassaden. Det handler om hvilken smittefare vi skal utsette oss for i dag.

-  Og det handler like mye om hvor mye hormoner, antibiotika, sprøytemidler og genmodifisert mat som våre barnebarn skal spise, og konsekvensene av det, sier Haga på mobiltelefon mellom blåbærlyng og brekende sauer i Nordfjord.

Der får hun maten servert slik hun ønsker: direkte fra jord til bord.

Ifølge Sp-lederen gjør WTO-avtalen multinasjonale matgiganter til seierherrer. Den tøffe konkurransen vil presse prisene på råvarer ned. Det igjen betyr et mer industrielt landbruk, mener Åslaug Haga.

-  Og all erfaring tilsier at industrielt jordbruk betyr mer antibiotika, sprøytemidler. I USA ser vi for eksempel at hormonbehandling blant annet av dyr blir mer og mer vanlig, sier hun.

-  Jeg vil være mer bekymret for amerikansk hormonbehandlet kjøtt enn fransk og indisk mat, sier hun.

Hun innrømmer at også hun tyr til franske oster innimellom.

-  Men har jeg et valg, spiser jeg norsk. Jeg er allment opptatt av å spise kortreist mat, for det er miljømessig riktig.

b> GODT NORSK: Åslaug Haga velger norsk når hun kan. Kortreist mat er best, sier hun - her med hjemmelaget rullekake.