Takker Janne (17) for at hun overlevde Utøya-massakren

Marte (17) ble skutt i hodet, men overlevde.

HJERTELIG GJENSYN: Utøya-offeret Marte Fevang Smith (t. v.) treffer sin redningskvinne fra Utøya, Janne Hovland. Foto: Anita Arntzen
HJERTELIG GJENSYN: Utøya-offeret Marte Fevang Smith (t. v.) treffer sin redningskvinne fra Utøya, Janne Hovland. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NØTTERØY/JESSHEIM (Dagbladet):

- Hun sto i skogkanten, iført joggebukse og gummistøvler. Ei blond jente med fullstendig bustete hår. Hun holdt hånda opp mot ansiktet. Halve hodet var bare blod som rant nedover. Det var som en scene fra en skrekkfilm, forteller Janne Hovland.

Det var første gang hun traff Marte Fevang Smith. Marte var skutt i hodet kun kort tid før Janne fant henne på sørspissen av Utøya.

Utrolig nok hadde hun overlevd. I dag takker hun Janne for at hun også overlevde den neste grusomme halvtimen.

- Janne er hovedgrunnen til at jeg lever, sier Marte til Dagbladet.

Skutt i hodet Før de traff hverandre på en skogssti på Utøya, visste ikke de to jentene hvem den andre var. Mens Marte kommer fra Nøtterøy i Vestfold, er Janne fra  Kristiansand. Da skytingen begynte var de begge i nærheten av hovedhuset, der drapsmannen tok sine første liv.

Mens Janne løp nedover på øya, sprang Marte oppover.

- Jeg satt på utescenen rett utenfor hovedbygget og trodde først at det var kinaputter. Da folk kom løpende og ropte at det var noen som skjøt, samlet vi oss i en stor flokk bakerst på campingplassen. Vi var sikkert femti stykker. Alle sto stille og vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre. Uten at vi helt registrerte det, kom han. Han gikk bort til en som sto på utescenen og skjøt, forteller Marte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer