Takker nei til 600 mill?

Hele 2,3 millioner nordmenn kan få fradrag for inntil 900 kroner for gaver til «visse frivillige organisasjoner». Ordningen kan gi et samlet skattekutt på 600 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fagforeningskontingent er fradragsberettiget, med et maksimalbeløp som nå er bare 900 kroner årlig. Alle som ikke er fagforeningsmedlemmer - og det er flertallet - kan imidlertid benytte samme post til å kreve fradrag for gaver til «visse frivillige organisasjoner».

Fradraget gir et skattekutt på 252 kroner.

Statistikken viser at det forrige ligningsår (1999) var i alt litt over 1,1 millioner personer som krevde fradrag for fagforeningskontingent. Det var totalt noe over 3,4 millioner private skattytere det året. Vi kan gå ut fra at alle som betaler fagforeningskontingent benytter seg av fradragsmuligheten. Fagforeningsmedlemmene utgjør likevel mindre enn en tredjedel av skattyterne.

Flertallet, hele 2,3 millioner skattytere, har altså her en mulig fradragspost. Dersom alle disse benyttet seg av denne muligheten, gir det mer enn to milliarder ekstra i fradrag, og nesten 600 millioner kroner i spart skatt!

For alle gir vel likevel minst 900 kroner i året til veldedige formål?

For de få

«Fradrag gis også for pengegaver som samlet overstiger 500 kroner til visse frivillige organisasjoner. Organisasjonen skal ha innberettet beløpet. Fradrag for slike gaver og fagforeningskontingent er begrenset til kr 900 tilsammen.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer