Takker nei til kirkekaffe i Hareid

Biskop Rosemarie Köhn vil ikke drikke kirkekaffe med menighetsrådet i Hareid på Sunnmøre når hun ikke får preke i kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes dette nærmer seg en parodi. Jeg tror rett og slett at svaret mitt til dette er nei, sier biskop Køhn til Aftenposten.

Det var menighetsrådet i Hareid som søndag kveld kom fram til det de håpet skulle være et kompromiss i striden mellom biskop Køhn og kapellan Michael Møgster i Hareid. Menighetsrådet foreslo, etter råd fra biskop Odd Bondevik, at biskop Køhn skulle få komme med en hilsen på kunngjøringsplass under gudstjenesten i kirken. Deretter ville hun bli invitert til kirkekaffe. Dette ser det ikke ut til at biskop Køhn vil godta.

- Å komme med en hilsen noen minutter på kunngjøringsplass, føler jeg meg ikke vel med, sier hun.

På kunngjøringsplass kan hvem som helst inviteres til å hilse menigheten.

Bakgrunnen for saken er at kapellan Møgster har nektet Køhn å preke under en gudstjeneste i Hareid kirke i forbindelse med Hareidstevnet. Køhn skal holde tale under stevnet. Møgster godtar ikke Køhns syn på homofili, derfor vil han ikke slippe henne til i kirken.

Saken har vakt oppsikt, og lederen i Stortingets kirkekomité, Rolf Reikvam (SV), har sagt at prester må få mindre makt til å bestemme over kirken som sitt private gudshus.

Menighetsrådet beklager nå at det ikke har fått delta i saken tidligere, men forholder seg til at kapellan Møgster har myndighet til å avgjøre hvem som skal få delta i gudstjenester.

(NTB)

FÅR IKKE PREKE: Biskop Rosemarie Köhn.