Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Takker nei til norsk fredsinnsats

Regjeringen i Sri Lanka sier nei takk til videre norsk mekling i borgerkrigen mellom som raser på øya. I stedet satser de på en militær løsning på konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Solheim som er Norges mekler i konflikten, tar opplysningene med stor ro.

- Vi har ikke fått noen offisiell henvendelse fra Sri Lanka, og vil ta ny kontakt med partene når valget er over, sier han til Dagbladet.no.

Det er valg på Sri Lanka om fem dager, og i opptakten til valget har flere hundre mennesker blitt drept i uroligheter over hele øya.

Takk og farvel

Det var statsminister Ratnasiri Vikrmanayake som på en pressekonreranse sa takk og farvel til Erik Solheims arbeid.

Han sa at tiden for forhandlinger nå er over, og at regjeringen vil satse på å knuse den separatistiske tamilgeriljaen LTTE, militært.

Utspillet tolkes inn i den pågående valgkampen. Den sittende regjeringen må vinne velgere fra fra den sjåvinistiske leiren. Disse gruppene er i mot forhandlinger med LTTE, populært kalt Tamil-tigrene, som de ser på som en terrororganisasjon.

Blodig krig

Krigen mellom regjeringen i Colombo, som er dominert av singalesere, og tamilene nord på øystaten, har pågått i over 17 år. Borgerkrigen har kostet titusener av mennesker livet.

Tamilene kjemper for en egen stat på Jaffna-halvøya nord i Sri Lanka.

Erik Solheim ble utpekt som norsk spesialutsending til Sri Lanka av den forrige utenriksministeren Knut Vollebæk.

- Vi har klart å etablere en dialog mellom de viktigste partene i konflikten, sier Solheim.