Takker Norge: - Et betydelig bidrag i arbeidet for en tryggere verden

USAs utenriksminister John Kerry takker Norge for å ha fraktet anriket uran ut av Iran.

GODE VENNER: USAs utenriksminister John Kerry takker utenriksminister Børge Brende (H) og Norge for å ha sendt 60 tonn med uran til Iran. Bildet viser et møte mellom de to i 2014. Foto: AFP / NTB Scanpix
GODE VENNER: USAs utenriksminister John Kerry takker utenriksminister Børge Brende (H) og Norge for å ha sendt 60 tonn med uran til Iran. Bildet viser et møte mellom de to i 2014. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det kjent at Norge har fraktet 11 tonn anriket uran fra Iran, og sendt 60 tonn naturlig uran tilbake, som del av avtalen om Irans atomprogram. Nå takker USAs utenriksminister John Kerry Norge for jobben.

- Jeg vil uttrykke USAs oppriktige takknemlighet til kongeriket Norge, et land som lenge har vært forpliktet til ikke-spredning og et land som følger opp denne forpliktelsen med handlinger, sier Kerry i en uttalelse tirsdag. 

Atomavtalen, som ble inngått i juli i år, forplikter Iran til å ikke ha mer enn 300 kilo lavanriket uran. Derfor må Iran kvitte seg med anriket uran for å overholde avtalen.

Takker Brende Transporten som Norge bidro med søndag, besto av 60 tonn naturlig uran (urankonsentrat) til en verdi på om lag 52 millioner kroner, eller 6 millioner dollar, skriver NTB.

- Dette arbeidet representerer et betydelig bidrag fra Norge i arbeidet for en tryggere verden, sier Kerry.

Avtalen mellom USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina og Tyskland på den ene siden, og Iran på den andre, kom i stand i juli i år etter flere års arbeid. Kerry takker i dag også Norges utenriksminister Børge Brende (H) for hans innsats.

- Jeg snakket i dag med utenriksminister Brende, og takket ham personlig for hans lederskap, sier Kerry.

Brende sier det norske bidraget er en direkte støtte til Det internasjonale atomenergibyråets arbeid og en viktig brikke i gjennomføringen av atomavtalen.

- Å redusere mengden lavanriket uran er en vesentlig del av Iran-avtalen og et viktig tiltak for å forsikre om at Iran ikke har til hensikt å utvikle atomvåpen, sier Brende til NTB.

- Historisk feiltakelse Det var flere som uttrykte seg svært kritisk da atomavtalen ble inngått i sommer. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kalte avtalen en feiltakelse av historiske proporsjoner.

- Iran får nå en sikker vei til å skaffe seg atomvåpen. Mange av restriksjonene som skulle hindre det, blir nå opphevet, sa Netanyahu i juli.

IAEAs styre bekreftet 15. desember at Iran så langt har oppfylt sine forpliktelser i henhold til avtalen, og at det ikke foreligger noe militært formål ved landets atomprogram.

Norges rolle i atomavtalen består av 14 millioner kroner som har gått til IAEAs verifikasjonsarbeid med avtalen. Siden 2013 har Norge gitt penger til IAEA for å overvåke iverksette avtalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer