Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidl. statssekretær Jan-Erik Larsen:

Takker svigersønnen for at han er i live: - Mange dør uten at diagnosen noen gang blir stilt

Den tidligere statssekretæren Jan-Erik Larsen hadde bare tenkt til å ta to Paracet og så legge seg. På legevakta konstaterte de blodpropp.

VIKTIG BESKJED: Kjære dere! Takk for alle gode ord jeg fikk da jeg ble syk. Takk for alle besøkene, blomstene og omtanken. Det gikk bra med meg. Men ta deg tid til å se videoen. Jeg har en viktig melding å dele, skrev Jan-Erik Larsen over videoen han la ut på sin Facebook-profil. Nå er den delt over 600 ganger. Video: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hei, nå må du høre godt etter. Her kommer det en viktig beskjed».

Slik begynner Jan-Erik Larsen sin tre minutter og syv sekunder lange videobeskjed med informasjon han håper kan redde liv. Hadde Larsen hatt den samme informasjonen, kunne han tidligere ha fått behandling for de potensielt livstruende blodproppene han fikk påvist 8. mars.

Drøye to uker seinere deler han nå sine erfaringer på Facebook. På under et døgn har videoen han la ut mandag kveld fått over 90 000 visninger.

- Tøyde og strakk foten

Larsen er tidligere pressemann, og var statssekretær ved Jens Stoltenbergs kontor fra 2000 til 2011, og igjen fra 2008 til 2009. Deretter begynte han i PR- og kommunikasjonsbyrået First House før han etablerte sitt eget PR- og kommunikasjonsbyrå Kruse Larsen med tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

STATSSEKRETÆR: Daværende statsminister Jens Stoltenberg med sin daværende statssekretær Jan-Erik Larsen. Her under valgkampen på vei for å møte Siv Jensen og Erna Solberg til debatt.   Foto: Espen Røst / Dagbladet
STATSSEKRETÆR: Daværende statsminister Jens Stoltenberg med sin daværende statssekretær Jan-Erik Larsen. Her under valgkampen på vei for å møte Siv Jensen og Erna Solberg til debatt. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Han satt på kontoret sitt i Oslo 8. mars, da svigersønnen hans kom innom og fikk mistanker om at noe kunne være galt. Helt siden februar hadde Larsen vært tung i pusten og følt ubehag i beinet.

- Han så at jeg sto og tøyde og strakk på foten. At jeg åpenbart følte ubehag. Han spurte hva det var, og da sa jeg at foten var vond, sier Larsen til Dagbladet.

Han forteller videre at foten var hoven og at den føltes hard.

Larsen hadde slått seg til ro med at han sikkert bare hadde lungebetennelse og muligens en leggkrampe.

Takker svigersønnen

Han fortsatte å jobbe og dro i flere møter. Uten at Larsen var klar over det, begynte svigersønnen å bli bekymret. Til slutt resulterte bekymringen for svigerfarens ve og vel i en melding.

- Han satt i et annet rom på kontoret her, men skrev i meldingen at han ikke kom til å flytte seg før jeg ble med ham til doktoren, sier Larsen.

Den tidligere statssekretæren og svigersønnen kjørte til legevakta. Etter en blodprøve fikk Larsen beskjed om at det var stor sannsynlighet for at han hadde blodpropp. Deretter bar det til Ullevål, hvor han ble innlagt med en gang.

- Jeg ble urolig, men skjønte fortsatt ikke hvor omfattende det var. Blodpropp høres ut som noe smått, og det var ubehagelig i foten. Jeg tenkte at det ikke kunne være så farlig, sier han.

På Ullevål ble oppfatningen hans raskt forandret. Det første legen som tok i mot ham gjorde, var å kjøre Larsen gjennom en CT-skanning.

- Han sa de skulle undersøke lungene, og fortalte at hvis hadde følt ubehag så lenge, hadde jeg trolig blodpropp også i lungene.

Det hadde Larsen. I begge lungene, forteller han, men også flere andre steder i kroppen, blant annet i magen og i bekkenet. I videoen takker Larsen svigersønnen for at han er i live.

Dyp venetrombose

Larsen hadde fått dyp venetrombose, også kalt venøs trombose, altså en blodpropp i en av kroppens dype vener. Det får man som oftest i bena, ifølge den offentlige opplysningsnettstedet helsenorge.no.

Venene er de blodårene i kroppen som fører blodet fra ulike deler av kroppen tilbake til hjertet. I Larsens tilfelle løsnet litt av det koagulerte (størknet) blodet som dannet blodproppen i leggen hans, og ble ført videre tilbake til hjertet hans. Deretter gikk det gjennom hjertet og inn i lungene. Der satt det fast.

- Det er en akutt og farlig tilstand. Får man blodpropp i lungene og går lenge nok med det uten behandling, er sannsynligheten stor for at man dør, sier Larsen, og legger til:

- Dessverre er det mange som gjør det.

Og det er derfor Larsen valgte å dele sine erfaringer.

- Jeg fant mange gode grunner til at dette sikkert ordnet seg. Grunnen til at jeg ønsker offentlighet rundt dette, er fordi det faktisk er veldig farlig å ikke gå til legen. Spesielt hvis man har litt vondt i beinet og man opplever pusten som tung. Da er det stor sannsynlighet for at du har blodpropp, og det dør altfor mange fordi de ikke kommer seg til legen og får behandling, sier Larsen.

Den tidligere statssekretæren fikk symptomer, men det er det ikke alltid man får, ifølge helsenorge.no, som skriver at dyp venetrombose kan behandles med blodfortynnende medisiner.

- Blitt kontaktet av pårørende

I tillegg til de over 90 000 visningene videoen til Larsen har fått, har innlegget blitt delt nesten 800 ganger tirsdag kveld. Siden han publiserte videoen har han fått mange tilbakemeldinger.

- Jeg har blitt kontaktet av mange pårørende til avdøde personer som sier at de opplevde akkurat det samme. De gikk ikke doktoren, og døde som unge mennesker. Selv hadde jeg ingen planer om å dra til legen den dagen. Jeg hadde tenkt til å ta to Paracet og gå å legge meg, sier Larsen.

I hans tilfelle, som i mange andres, fant de ingen bakenforliggende årsak til hvorfor han fikk blodpropp. «I mange tilfeller er årsakene til blodpropp ukjent», skriver helsenorge.no, som deretter lister opp en rekke faktorer som kan øke risikoen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media