Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vladimir Putin:

Takker Trump for terroradvarsel

Under en telefonsamtale mellom Vladimir Putin og Donald Trump søndag, takket Putin for å ha blitt advart om et planlagt terrorangrep i Russland.

TAKKET: Vladimir Putin takket Donald Trump for å oppgi etterretningsopplysninger. Foto: NTB Scanpix
TAKKET: Vladimir Putin takket Donald Trump for å oppgi etterretningsopplysninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Søndag kveld opplyser Kreml i en uttalelse at Russlands president, Vladimir Putin, takket president Donald Trump for å ha advart om mulige terrorhandlinger på russisk jord, melder BBC.

Ifølge uttalelsen snakket Putin og Trump sammen på telefonen søndag.

Trump skal ha bidratt med etterretningsopplysninger, og russiske medier skriver at opplysningene skal ha dreid seg om et planlagt angrep i St. Petersburg på nyåret.

Ifølge en talsperson for den russiske etterretningstjenesten FSB, har to russiske statsborgere blitt pågrepet, og et planlagt angrep mot en stor samling med mennesker har blitt forhindret.

HÅNDHILSTE: I forbindelse med APEC-toppmøtet i Vietnam, rakk ikke Putin og Trump å få et privat møte. Dermed måtte de nøye seg med å småprate i noen korte øyeblikk. Video: AP / CNN Vis mer

Advarte også i 2017

Også tilbake i 2017 takket Putin president Trump for å oppgitt etterretningsopplysninger, som skal ha forhindret et annet terrorangrep i St. Petersburg, ifølge Det hvite hus.

Under den aktuelle samtalen lovet Putin at han ville oppgi liknende opplysninger dersom USA noen gang står i fare for å bli rammet av et terrorangrep.

De to presidentene har ved flere anledninger snakket sammen over telefonen siden Trump ble innsatt som president i 2017. De har ofte snakket om Syria, atomvåpenavtaler, Nord-Korea og handel, ifølge BBC.

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer

God tone

Til tross for at amerikanske etterretningstjenester har konkludert med at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i 2016, har Trump og Putin hele tiden hatt en god tone.

Under en pressekonferanse i Finland i 2018, var tonen imidlertid litt for god, mente eksperter.

Med Trump ved sin side uttalte Putin at Russland ikke har blandet seg inn i amerikanske valgprosesser, og at de heller ikke kommer til å gjøre det.

Trump fulgte opp med å uttale at det ikke eksisterte noen sammensvergelse, og at Russland-etterforskningen var «latterlig».

Dette mente den tidligere CIA-sjefen, John O. Brennan, at var «forrædersk».

«Donald Trumps pressekonferanse i Helsinki var intet mindre enn forrædersk. Ikke bare var Trumps uttalelser idiotiske, han er fullt og helt i Putins lomme», skrev han på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media