Sverige

Takker utskjelt strategi for coronasuksess

Svensk virolog mener Sverige omsider får betalt etter den utskjelte coronastrategien de kjørte i begynnelsen av pandemien.

FEIRING: Svenskene feiret gjenåpningen av samfunnet på Stureplan i slutten av september. Foto: NTB
FEIRING: Svenskene feiret gjenåpningen av samfunnet på Stureplan i slutten av september. Foto: NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Sverige er et av landene med minst coronasmitte. De har også få personer innlagt på intensivavdelinger, og få som dør av corona i øyeblikket.

Samtidig har Norge og Danmark måttet innføre tiltak etter å ha åpnet samfunnet i høst, mens smittetallene har skutt i været.

Immunitetsteori

Til Aftonbladet sier Niklas Arnberg, som jobber som professor i virologi ved universitet i Umeå, at det kan ha sammenheng med at Sverige var hardt rammet i starten av pandemien, hvor de hadde få tiltak og lot viruset spre seg blant befolkningen.

- Det er vanskelig å ha et klart svar på hva forskjellen er, men det er mulig vi har fått en type populasjonsimmunitet siden det, sier Arnberg til Aftonbladet.

I november i fjor gikk statsepidemiolog Anders Tegnell ut og innrømmet at de tok feil i sin strategi. Norge valgte på sin side flere inngripende tiltak, og har hatt langt mindre smitte i samfunnet.

I Sverige har drøyt 15 000 mennesker dødd av corona, mens i Norge er tallet rett over 1 000.

KØ: Flere må stå i kø i timesvis for å ta coronatest 3. desember 2021. Video: Magnus Paus. Reporter: Stian With. Vis mer

Norsk støtte

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, mener den svenske virologen har et poeng.

- Det er langt flere som har gjennomgått coronainfeksjon i Sverige gjennom de første fasene av pandemien. Sammen med en god vaksinasjonsdekning, gir dette en god beskyttelse mot smitte og alvorlig sykdom av Delta, forklarer Forland til Dagbladet.

FHI-sjefen sier at i Norge og de andre nordiske landene har Delta-smitten i høst i stor grad vært drevet av smitte blant uvaksinerte barn og unge, som så har smittet videre til eldre søsken, foreldre og besteforeldre

- Sverige har trolig fått en mindre bølge av Delta blant uvaksinerte barn og unge fordi en større andel har gjennomgått coronainfeksjon, og fått beskyttelse, i de første fasene av pandemien, utdyper Forland.

- Ren hypotese

Professor Steinar Westin sier til Dagbladet at han synes det er tidlig å konkludere med at svenskene nå bærer frukter av strategien med å slippe det opprinnelige viruset løs på befolkningen i begynnelsen av pandemien.

- Foreløpig må dette være en ren hypotese, jeg tror ikke vi skal gjøre noe poeng ut av dette før vi vet mer, sier han til Dagbladet.

Westin mener Sverige har betalt en dyr pris for strategien de hadde, i form av høye smittetall og dødstall.

Han påpeker også at omikron-varianten, som også har blitt registrert i Sverige, men ikke spredt seg i like stor grad som i Norge, skaper usikkerhet.

Også Arnberg innrømmer at den nye varianten bekymrer ham.

- Jeg er litt urolig for omikron. Vi må regne med at det kan komme en smitteøkning, vi har allerede sett tegn til det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer