Sverige er et av landene med minst coronasmitte. De har også få personer innlagt på intensivavdelinger, og få som dør av corona i øyeblikket.
Samtidig har Norge og Danmark måttet innføre tiltak etter å ha åpnet samfunnet i høst, mens smittetallene har skutt i været.
Immunitetsteori
Til Aftonbladet sier Niklas Arnberg, som jobber som professor i virologi ved universitet i Umeå, at det kan ha sammenheng med at Sverige var hardt rammet i starten av pandemien, hvor de hadde få tiltak og lot viruset spre seg blant befolkningen.
- Det er vanskelig å ha et klart svar på hva forskjellen er, men det er mulig vi har fått en type populasjonsimmunitet siden det, sier Arnberg til Aftonbladet.
I november i fjor gikk statsepidemiolog Anders Tegnell ut og innrømmet at de tok feil i sin strategi. Norge valgte på sin side flere inngripende tiltak, og har hatt langt mindre smitte i samfunnet.
I Sverige har drøyt 15 000 mennesker dødd av corona, mens i Norge er tallet rett over 1 000.
Norsk støtte
Fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, mener den svenske virologen har et poeng.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger