Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Takket for drømmejobben med en vits

Thorbjørn Jagland vant en overlegen seier og blir ny generalsekretær i Europarådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STRASBOURG/OSLO (Dagbladet):
Thorbjørn Jagland fikk drømmejobben i som generalsekretær i Europarådet.

Han vant med 165 mot 80 stemmer.

Jagland var regnet blant diplomater for å være en knapp favoritt i tvekampen mot polske Wlodzimierz Cimoszewicz.

Han inntok talerstolen med en av vitsene fra Sir Humphrey Appleby i den britiske politikerkomiserien «Javel, herr statsråd».

- Statsråden min må gå av i dag.

- Hvorfor det?

- Vel, han sov i parlamentet i dag.

- Men, gjør han ikke alltid det?

- Problemet var at han holdt tale samtidig.

Men Jagland var ikke bare vittig på talerstolen. Rørt av øyeblikket takket han for tilliten.

Svært glad
Allerede torsdag vil Jagland bli formelt innsatt i jobben, i forbindelse med en feiring av organisasjonens 60-årsdag.

- Jeg gratulerer Thorbjørn Jagland med valget og er svært glad for at Europarådets parlamentariske forsamling i dag har valgt ham til ny generalsekretær i Europarådet, skriver statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

- Det at en nordmann får denne internasjonale toppstillingen viser at Jagland og Norge har tillit i Europarådets medlemsland. Jeg er overbevist om at Jagland med sin store erfaring og kunnskaper vil fylle rollen på en utmerket måte, og regjeringen vil gi Jagland all mulig støtte i arbeidet som generalsekretær, sier Stoltenberg.

Støre gratulerer
Utenriksminister Jonas Gahr Støre gratulerer også.
- På vegne av regjeringen ønsker jeg å gratulere Jagland. Det er viktig at en nordmann får denne internasjonale toppstillingen. Det viser at Jagland og Norge har tillit i Europarådets medlemsland, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
-De 800 millioner innbyggerne i Europarådets 47 medlemsland trenger en sterk og effektiv organisasjon. De trenger en leder som kan gjøre organisasjonen mer synlig, bidra til fornyelse og styrke dens viktige rolle i den europeiske samarbeidsstrukturen, sier Støre.

Optimist
Jagland uttalte seg ganske sikker på å bli valgt i juni, da valget egentlig skulle ha foregått, men var litt mer forsiktig i talen og virket mer spent før dagens beslutning.

- Det er uforutsigbart. Det er hemmelig avstemning. Man kan ikke vite om de stemmer som de sier. Parlamentariske forsamlinger er litt uberegnelige, sa Jagland i går kveld.

- Vi lå bra an i juni, og jeg tror vi ligger like godt an nå. Det har ikke forandret seg. Men det har heller ikke forandret seg at dette er uforutsigbart, la han til.

Etter å ha stilt til utspørring hos den konservative gruppa EPP i går, skulle han delta i en middag med den sosialdemokratiske gruppe.

Kupp
Europarådets Parlamentariske Forsamling skulle egentlig ha valgt ny generalsekretær 22. juni, men det endte med en nesestyver for Jagland.

En sammensvergelse av gamle høvdinger blant parlamentarikerne gjennomførte et snedig kupp.

Like før møtet hvor valget skulle foregå fortalte president Lluís María de Puig på en pressekonferanse at valget var fjernet fra dagsorden.

Tatt på senga forsøkte en britisk og en sveitsisk parlamentariker å få satt valget på dagsorden igjen, men tapte avstemningen blant de uforberedte parlamentarikerne ganske så knepent.

Men i går vedtok parlamentarikerne med 130 mot 63 stemmer, og ni avholdende, å sette valget på dagsorden for i dag. Det skal skje klokka 10.

Men med hemmelig og skriftlig avstemning blir ikke utfallet kunngjort før klokka 15, etter hva vi får opplyst.

Spørsmålet er hvor mange av de drøyt 300 parlamentarikerne som vil delta i valget. I gårsdagens avstemning deltok drøyt 200.

Mange fra Tyskland, der Jagland har stor støtte, kommer ikke på grunn av valget hjemme. Det samme gjelder Portugal. Ingen fra Hellas kommer på grunn av valgkamp.

Maktkamp
Bak utsettelsen av valget lå det en bitter maktkamp mellom parlamentarikerne og regjeringene i Europarådet. Høvdingene blant parlamentarikerne har vært vant til å la toppverv gå på omgang seg imellom. Ministerkomiteen, hvor utenriksministrene sitter eller er representert ved sine ambassadører, har tidligere bare oversendt alle kandidatene til parlamentarikerne og latt dem velge.

Men Europarådet vil oppgradere generalsekretæren til samme anseelse og verdighet som generalsekretæren i NATO og presidenten i EU-kommisjonen.

Blant annet kreves det erfaring som stats- eller regjeringssjef.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!