Takket heltene for at de lever

Redningsmenn fra 330-skvadronen kom til Namsos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAMSOS (Dagbladet): Trine Ingebrigtsen (26) mener hun og sønnen (to mnd) ville omkommet i leirraset i Namsos hvis det ikke hadde vært for helikoptermannskapene. I går fikk hun takket dem.

Sterkt gjensyn
For flere av beboerne i Namsos ble det et sterkt gjensyn med mennene fra 330-svadronen Ørland, som reddet dem fra rasmassene for sju uker siden.

- De er våre redningshelter! Vi ville ikke klart oss uten dem. Fra de plukket oss opp til vi ble satt av på sykehuset, ble vi tatt så godt vare på, sier Trine Ingebrigtsen. Hun satt fast i rasmassene med sønnen Fredrik, som da bare var ni dager, i armene.

Ammet under raset
Hun ammet babyen da raset gikk og rakk ikke komme seg i sikkerhet.

Samboeren Kenneth Sæternes (30) kom seg over på trygg grunn, hvor han ble fortvilt vitne til at Trine og Fredrik ble dratt seks meter av gårde med raset.

Trine skrapet av hud fra livet og ned, og ble stående barbeint i bare morgenkåpen i den kalde leiren. Fredrik hadde kun en tynn pysjamas på seg, men Trine klarte å holde ham varm ved å ha ham på innen av morgenkåpen, tett mot brystet.

Klarte ikke hjelpe

Hun skrek til Kenneth, samboeren sin, at han måtte finne et tau. Nabo Per Olav Flakk firte seg ned til Trine og gav varme klær til henne og babyen.
- Det var helt forferdelig å se Trine og Fredrik nede i leiren uten at jeg klarte å hjelpe dem, sier Kenneth.

Han overrakte en personlig takk til redningsmennene da de var i Namsos i går.
- Jeg kan ikke få forklart hvor store verdier dere egentlig reddet opp fra rasmassene. Det er fantastisk at begge er i live, sier 30-åringen, som har slitt med angst og er sykemeldt etter raset.

Takket heltene for at de lever

Først ville han flytte fra Namsos, men nå har den lille familien funnet roen i ny leilighet etter å ha bodd på hotell og hos venner de første tre ukene.

Trodde det var snøras
Selv om mannskapet på 330-skvadronen kommer opp i mange dramatiske situasjoner i sitt arbeid, var ikke raset i Namsos hverdagskost.

- Det er sjeldent vi ser en så omfattende katastrofe, sier Erik Sakshaug, som er navigatør.

Den første meldingen de fikk om tilstanden i Kattmarkveien i Namsos var at det hadde gått et snøras.

- Det var vi vært med på mange ganger, og er rutiner. Vi forberedte oss psykisk på hvilke syn som kunne møte oss. Situasjonen ble en helt annen, sier Nils Christian Kaaresen, som er fartøysjef på helikopteret som reddet mennesker.

Spesielt å redde baby
For ham var det en spesiell opplevelse å redde lille Fredrik fra raset.

- Vi visste ikke at kvinnen som stod i leiren holdt en baby i armene. Det så vi først da vi firte en mann ned til henne. Da gutten kom om bord i helikopteret, så jeg at han var helt nyfødt. En så liten baby har jeg ikke vært med på å redde før, sier Kaaresen.

Trosset flyskrekken
Merete Sævik er mor til Kine (4), som også ble reddet ved hjelp av helikopter da raset slo til, skryter redningsmennene opp i skyene.

Det gjør også Meretes mor, Tove Forås, som fikk seg en noe ufrivillig helikoptertur under raset. Flyskrekken ble satt til sides da hun skjønte at det stod om livet. Forås synes det var svært sterkt å se 330-skvadronen igjen i går.

- Jeg tok neste til tårene. Nå går det opp for meg hva vi har vært med på. Det er helt utrolig at vi kom fra det alle sammen med livet i behold, sier hun.

Så for seg likkiste
Janny Buvarp (74) og ektemannen Helge Buvarp (74) rettet også en stor takk til redningsmennene.

- Vi hadde aldri kommet oss ut av området uten deres hjelp. Særlig ikke jeg som er dårlig til beins. Jeg så for meg likkistene våre, men plutselig kom redningen, sier Janny.

IKKE SKUMMELT: Kine (4) fikk vise mamma Merete Sævik hvordan helikopteret, som reddet henne fra raset, ser ut. - Her satt jeg, mamma, forklarte Kine.
IKKE SKUMMELT: Kine (4) fikk vise mamma Merete Sævik hvordan helikopteret, som reddet henne fra raset, ser ut. - Her satt jeg, mamma, forklarte Kine. Vis mer