Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Takket heltene

Justisminister Storberget roste de som reddet kolleger i Justisdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld møtte en tydelig preget justisminister Knut Storberget Oslo brann- og redningsetat i Norges største brannstasjon, hovedbrannstasjonen i Hammersborg tunnelen - bare meter fra hvor bomba smalt i Oslo sentrum.  

Storberget ville takke etaten for den innsatsen de gjorde i Oslo, men også for arbeidet på Utøya.  

Sperret inne Midt i vaktskiftet på brannstasjonen hørtes et kraftig smell. Vindu knuste, glasskår og tresplinter ble slynget inn på stasjonen.  

En av dem som var til stede var brigadesjef Bjørn Arnesen, ansvarlig for kommandostyrkene. 

- Jeg kom på jobb klokka 15. Jeg satt og drakk kaffe da vi hørte det kraftige smellet. Vi ble overøst av glass og tresplinter, forklarer Arnesen.  

Han forteller at de umiddelbart forsto alvoret i situasjonen. De orienterte seg fort og fant ut at ingen blant brann- og redningsmannskapet var skadd. 

 Så forsøkte de å rykke ut med brannbilene i vognhallen. Det gikk imidlertid ikke.  

Portene til brannstasjonen var falt ned etter den kraftige eksplosjonen. Mens brannmennene forsøkte å fjerne portene, løp Arnesen ut på gata for å kartlegge omfanget. 2-3 minutter etter at bomba smalt, var han ute i gata:  

- Det var kaotisk. Det var mange skadde. Mange var tatt hånd om av forbipasserende, sier Arnesen. 

 Etter kort tid var enheten i fullt arbeid, siden det var midt i vaktskiftet var 100 brannmenn på jobb, som kunne begynne redningsarbeidet.  

Brannfolkene tok seg også inn i lokalene i regjeringskvartalet, og begynte å lete etter savnede og omkomne. I 6. etasje i Regjeringsbygget måtte de gjøre brannslukningsarbeid.  

På Utøya etter 1 time 10 min Midt oppe i kaoset Oslo, fikk også brannetaten telefon om dramaet som utspilte seg på Utøya.   En bil ble i all hast sendt nedover til Tyrifjorden for å bistå lokalt brannvesen. Etter 1 time og 10 minutter etter at de fikk beskjeden, var bilen på plass. Oslo brann- og redningsetat ankom samtidig som politiets kommandoenhet.  

- Det er ikke mulig å beskrive det som møtte oss, sier brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug.

Mannskapene satte i gang å redde fortvilte ungdommer, men måtte også konstatere at svært mange var døde. 

- Vi skåner dem som har vært der ute. For det var noen tøffe syn. De kom midt i evakueringen: det kom skadde, folk var i vannet. Det var sterke syn, sier Arnesen.  

- Vi prøver nå å ta vare på hverandre. Vi er mennesker vi også. Mange av oss har barn og unge som er politisk aktive. Vi er også medmennesker, fortsetter han.  

Kollegasstøtte Oslo brann- og redningsetat foretar nå det de kaller «kollegastøtte», og prøver nå å ta vare på kollegaene som jobbet den dramatiske dagen 22. juli.  

- Det er en spesiell sak å møte. Det har vært krevende for de involverte, spesielt for de på Utøya. Her begynte vi å lete etter omkomne og skadde, og hadde dykkeroppdrag. Vi gjorde det funn i sjøen, sier brannsjef Myroldhaug.  

- Nå har vi to viktige jobber: det ene er å være beredt på nye branner og ulykker i Oslo. Det andre er å gi kollegastøtte til dem som har vært involvert, fortsetter brannsjefen.    

- De beste folk Justisminister Storberget brukte i kveld en halvtime på å møte brannmennene, og takke dem for innsatsen de har gjort de siste dagene. 

- Oslo brann- og redningsetat var raskt ute for å hjelpe folk i nød. Dette har vært et krevende arbeid for dem. De har i tillegg til redningsarbeidet, gjenskapt tryggheten og sikkerheten i byen, og de har hatt dykkere i arbeid på Utøya. Det har vært et viktig arbeid i et krevende landskap. Det er de beste folkene vi har i bergningsetaten, og de er trent for slike oppdrag. Det har vært noen tøffe dager, og vi har noen tøffe dager i møte. Vi skal klare det, og vårt viktigste våpen er omsorg omtanke. Det som utspiller seg i Oslos gater av blomsternedlegging er et uttrykk fra hele landet at vi vil takke dem, sier Storberget. 

 Han sier også at Justisdepartementet savner kollegaer, men ville ikke gå i detaljer.  

- Det er fortsatt savnede i Regjeringskvartalet. Vi i Justisdepartementet har brukt mye tid på våre ansatte, som ennå savner kolleger, sier Storberget.  

Berømmer poltifolk Også politimannskaper i Oslo er sterkt preget av hendelsene 22. juli, forteller leder i Oslo poltiforening, Sigve Bolstad, til Dagbladet.  

- Mange av våre medlemmer og kolleger har hatt veldig tøffe dager og har sett mye grusomt. Det er ubeskrivelig det de har vært med på, og ingen som ikke har opplevd det selv kan nok forstå hvordan det har vært. Man har øvd og trent, men ikke på noe så ekstremt som dette, det er en påkjenning man aldri har opplevd før, sier Bolstad til Dagbladet.

Han berømmer alle politifolkene fra ulike distrikter som har deltatt i arbeidet.

- 22. juni 2011 kommer til å prege politiet og samfunnet forøvrig i langt tid, sier Bolstad.

BERØRT: Vinduene på brannstasjonen til Oslo brann- og redningsetat er knust. Stasjonen ligger bare meter fra hvor bomba eksploderte fredag formiddag. Foto: Håkon Eikesdal
BERØRT: Vinduene på brannstasjonen til Oslo brann- og redningsetat er knust. Stasjonen ligger bare meter fra hvor bomba eksploderte fredag formiddag. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer