Takket nei til reder-tur

Tidligere handelsminister Grete Knudsen (Ap) takket nei til en tur til St. Petersburg i mars 1995. Turen var delvis betalt av rederiforbundet, noe Knudsen reagerte på. Daværende komiteleder i Stortingets næringskomite, Svein Ludvigsen (H), avviser alle «lugubre koblinger».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Turen, som kom i stand etter initiativ fra rederiforbundet, KrF og KrF sitt russiske søsterparti skulle se nærmere på mulighetene for norsk-russisk samarbeid innen skipsfartsnæringen. Stortinget betalte reise og opphold, mens konferanseutgifter og middager ble betalt av rederiforbundet. Daværende handelsminister Grete Knudsen takket nei til å bli med på turen:

- Jeg reagerte på initiativet fra KrF og rederiforbundet. Jeg mente det var en sammenblanding, sier hun nå til Dagbladet :på nettet.

Dette er nytt for Svein Ludvigsen, daværende leder i Stortingets næringskomite.

- Nå er det ikke uvanlig at statsråder ikke blir med på stortingets reiser, men jeg kan ikke huske at Grete Knudsen har kommet med en slik begrunnelse for å takke nei til å bli med på denne turen. Jeg kan ikke en gang huske om hun ble invitert med. Jeg registrerer bare at hun sier dette nå, og har egentlig ingen kommentar til det.

Dobbel diett?

Senterpartiets generalsækretær Per O. Lundteigen, som i 1995 satt i finanskomiteen, var en av deltagerne på turen. Han mente det var uklart hvem som skulle betale hva.

- Dette var en annerledes tur enn det vi er vant til, det var ikke en vanlig komitétur, men en reise på initiativ fra KrF og rederiforbundet - som ble kjørt gjennom Stortingets organer. Jeg ville være på den trygge siden og sendte derfor et brev til Svein Ludvigsen og Stortingets administrasjon. Jeg fikk svar fra Stortinges administrasjon om at kostgodtgjørelsen skulle dekkes av Stortinget fordi de ikke hadde fått oppgitt noe annet.

Men rederiforbundet betalte både lunsj og middag for representantene, og de skulle dermed ikke ha mottat diett.

- Det er vanlig å trekke i kostgodtgjørelsen når representantene får påspandert middag. Det er ikke blitt gjort på denne turen, sier Arvid Ihla ved stortingets regnskapskontor.

Husker ikke

Turdeltager Erik Dalheim (Ap) husker ikke hvem som betalte middagen.

- Hvis vi har spist på rederiforbundets regning uten å trekke fra på kostgodtgjørelsen, er det bare å beklage. Da har det vært en slurv som ikke skal forekomme fra oss representanter.

Komiteleder Ludvigsen avviser snusk:

- Jeg kan ikke svare for alle representantene for turen, men jeg hevet ikke diett for 7. mars, den dagen rederiforbundet betalte maten. Jeg hevet diett for den 6. og den 8., da jeg var på reisefot. Jeg føler ikke at det er noen lugubre koblinger når det gjelder denne turen, og heller ikke Amsterdam-turen.

BLE HJEMME: Grete Knudsen var redd for sammenblanding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer