AKTOR KREVER 18 ÅR:  6. mai får Kim Andreas Kristiansen dommen for drapet på stefaren - her fra fengslingsmøtet 1. september i fjor. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
AKTOR KREVER 18 ÅR: 6. mai får Kim Andreas Kristiansen dommen for drapet på stefaren - her fra fengslingsmøtet 1. september i fjor. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer

Takket retten og ba om «riktig» straff

Påstand om 18 års fengsel for stefar-drapet ved Hafjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen takket dommeren i Sør-Gudbrandsdal tingrett og ba om å få en «riktig» dom etter at rettsforhandlingene ble avsluttet torsdag og aktor hadde klagt ned påstand om 18 års fengsel.

Rettsoppgjøret etter det rystende drapet på 58 år gamle Bjarte Hansen i august i fjor ble torsdag tatt opp til doms etter én ukes behandling i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Statsadvokat Iris Storås mener at riktig straff for Kristiansen er 19 års fengsel, men konkluderte med at det foreligger enkelte formildende omstendigheter som bør gi en reduksjon på ett år i straffen.

Dette er først og fremst knyttet til 24-åringens uforbeholdne tilståelse da han meldte seg selv for politiet i fjor.

Forklaringen hans i retten
om en alkoholisert stefar som gjennom trusler og kommentarer kontrollerte den tiltalte og resten av familien, har ikke aktor tillagt formildende vekt. Til det er selve drapet og likskjendingen etterpå for grov.

- Handlingen bærer, slik jeg ser det, preg av en total mangel på respekt for menneskeliv. Denne manglende respekten taler for en meget lang straff, sa Storås i sin prosedyre.
Elleve dager pårømmen
Drapet på stefaren skjedde natt til 14. august i fjor. Etter først å ha knivdrept 58-åringen, parterte stesønnen liket og pakket de ulike delene inn i tekstiler og plast.

Ved å true en venn til å komme ham til unnsetning, fikk han fraktet kroppsdelene opp i skogen ved Hafjell hvor kroppsdelene ble antent og forlatt.

Da Kristiansen hadde vært på rømmen i elleve dager, leste han på internett at kameraten som han truet til å hjelpe seg, var pågrepet og siktet for medvirkning til drapet.

Dette utløste at han meldte seg for nederlandsk politi og ble utlevert til Norge.

Reglene i rettssalen gir den tiltalte anledning til å si noen avsluttende kommentarer, noe Kim Andreas Kristiansen ønsket å benytte seg av.

- Jeg angrer dypt på det som er skjedd, og håper at det fører til stopp på konflikten i våre familier. Jeg vet at familien er så sterk at den vil reise seg igjen, sa 24-åringen.

Gjennom hele rettssaken har han stått for at han drepte og parterte sin egen stefar og forsøkte å brenne kroppsdelene i skogen.

- Tung oppvekst
 Han og forsvareren har samtidig gjort sitt beste for å overbevise retten om at drapet ble utløst av en tung oppvekst hvor den dreptes oppførsel og rusmisbruk var ødeleggende for den tiltalte så vel som resten av familien.

Kristiansen har vedgått drap og likeskjending, men nekter for at han kan straffes for særdeles skjerpende omstendigheter.

- Jeg håper retten kommer til en riktig straffereaksjon sånn at vi kan legge dette vonde kapittelet bak oss, sa den tiltalte selv før retten ble hevet.

Dom i saken faller 6. mai.

(NTB).