Takket være Carl I. Hagen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rødgrønne nølte ikke med å gripe gavepakken fra Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen da han på Stortingets første feriedag forsøkte å avsette Kjell Magne Bondevik som statsminister. I går fortalte SVs Kristin Halvorsen at allerede dagen etter var de rødgrønne i gang med å utarbeide den enighetsdokumentasjonen som hun, Jens Stoltenberg og Åslaug Haga la fram på Soria Moria øverst i Holmenkollåsen i går: Enighet på 150 punkter dokumentert i form av partienes innstillinger i Stortinget. I tillegg inneholder den en ganske kraftig formulert viljeserklæring.

Dersom velgerne gir de tre partiene et flertall i Stortinget, er de dømt til å lykkes i regjeringsforhandlingene som da skal innledes i konferansesenteret Soria Moria. Litt lattermild sa Halvorsen at de hadde undersøkt enkelte rom som for eksempel vinkjelleren, som kan komme til nytte når de vanskelige punktene skal forhandles. Det gjelder for saker som olje- og gassutvikling i nordområdene, og framtidig gasskraft. I spørsmålet om norsk medlemskap i EU har det rødgrønne alternativet sin egen selvmordsklausul. Regjeringen går i oppløsning dersom Arbeiderpartiet går inn for å søke om norsk medlemskap i perioden, og partiet insisterer på å ha handlefrihet til å søke dersom situasjonen tilsier det.

Dersom velgerne ikke gir disse tre partiene flertall, oppstår spørsmålet om hva Arbeiderpartiet gjør dersom Fremskrittspartiet forsøker å følge opp Carl I. Hagens utspill om å fjerne Bondevik. Jens Stoltenberg gir et av sine mange ikkesvar på dette spørsmålet. Han vil altså ikke utelukke at Arbeiderpartiet kan stemme for et mistillitsforslag framsatt av Fremskrittspartiet, og understreker at Ap aldri vil bli et støtteparti for regjeringen Bondevik som partiet ber velgerne om mandat til å avløse.

Seansen i går markerer en ny og skarpere todeling i norsk politikk. Regjeringen Bondevik har en klar profil som domineres av Høyres privatiserings- og skattelettepolitikk. De rødgrønne lover å dreie denne politikken i tilbake til offentlig finansiering av velferdsstaten og stans i privatiseringen både av skolen, omsorgen og statens eierskap. Klarheten kan bidra til større interesse for valget, og det er utelukkende positivt.