Mandelas familie vil videreføre visjonen til frigjøringshelten. Foto: REUTERS/Themba Hadebe/NTB Scanpix
Mandelas familie vil videreføre visjonen til frigjøringshelten. Foto: REUTERS/Themba Hadebe/NTB ScanpixVis mer

Takket verden og Sør-Afrika

Mandelas familie vil videreføre visjonen til frigjøringshelten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nelson Mandelas familie lover å videreføre arven og visjonen til frigjøringshelten.

Det var general Themba Matanzima som opptrådte som talsperson for familien under pressekonferansen i Johannesburg lørdag.

- Vi vil uttrykke vår dype takknemlighet overfor folket i Sør-Afrika og verden, for all deres kjærlighet og støtte, sa Matanzima i hilsenen han overbrakte fra familien.

Det er første gang Nelson Mandelas familie har snakket ut offentlig etter at den 95 år gamle frigjøringshelten døde torsdag kveld.

Mange statsledere Familien lover å videreføre Mandelas visjon, om at et liv levd for andre er et liv verdt å leve.

Over hele Sør-Afrika forbereder man seg til begravelsen og minneseremoniene. Regjeringen har erklært en ti dager lang sørgeperiode.

Et stort antall utenlandske stats- og regjeringssjefer samt representanter for kongehus og andre dignitærer, ventes til Sør-Afrika de nærmeste dagene for å delta på den store minneseremonien som skal holdes på en stor fotballstadion i Johannesburg tirsdag. Blant dem er minst tre amerikanske presidenter, Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton.

Fra Norge kommer statsminister Erna Solberg og kronprins Haakon, opplyser Slottet.

Likstrå Selv om Mandela var en gammel mann og hadde vært syk lenge, kom dødsbudskapet torsdag brått på mange sørafrikanere.

Over alt i hele landet gir folk uttrykk for sin sorg over at Mandela nå er død, samt glede og takknemlighet for alt han gjorde for landet og for kampen mot apartheid.

I parker og på gater, utenfor hjemmet hans og foran regjeringskontorer, i Soweto og på landsbygda synger og danser folk og deler sine minner om «tata Madiba» med hverandre.

Nelson Mandelas båre skal fraktes i kortesje gjennom gatene i hovedstaden Pretoria i tre dager på rad, opplyser sørafrikanske myndigheter.

Myndighetene oppfordrer folk til å omkranse gatene når kortesjen passerer.

- Hver morgen, når kortesjen frakter båren fra likhuset til Unionsbygningen, der han skal ligge på likstrå, så skal ruten bli offentliggjort, sier regjeringstalsmann Neo Momodu, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mandela skal ligge på likstrå i Pretoria fra onsdag til fredag neste uke, før båren fraktes videre til hjembyen hans Qunu, der han gravlegges neste søndag. (©NTB)