- Takknemlig for at vi holdt det gående

I kveld holder hun avskjedstale, ifølge Hillarys valgkampmedarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har bare vært et spørsmål om tid: Når vil Hillary Clinton gi seg og innse nederlaget mot Barack Obama?

Nå sier kilder nær Hillary at New York-senatoren og den tidligere førstedamen vil holde en avskjedstale i kveld. Riktig nok ikke en tale der hun trekker seg.

Det vil trolig først skje senere i uka, skriver avisa The New York Times.

Til CNN ordlegger en nær venn og rådgiver av Hillary seg slik:

- Hun vil gjøre det som skal til for å samle partiet til seier og gjøre det som er påkrevd av henne for å sikre at republikanerne taper.

Tom timeplan

Selv Hillarys mann, Bill Clinton, som har stått ulastelig ved sin kones side og tidvis vært i ivrigste laget, innser nå at kampen om Det hvite hus er tapt.

- Dette kan være den siste dagen da jeg er involvert i en valgkamp som dette, sa han i går, under et valgkamparrangement i South Dakota.

- Takknemlig for at vi holdt det gående

I tillegg til den ydmyke tonen, forteller også Hillarys tomme timeplan de neste dagene om en presidentkandidat som har gitt opp. I kveld skal hun holde et arrangement i hjemstaten New York.

Ellers er det bare Washington som er satt opp som reisemål på et vanligivs tettpakket valgkampprogram.

- Veldig takknemlig

Selv gjør Hillary en siste innsats for å hale i land en ny nominasjonsseier i South Dakota. En seier som bare hypotetisk kunne stanset rekken av superdelegater som nå velger å slutte opp om Obama.

På en restaurant i Rapid City, South Dakota, sa hun dette til de frammøtte i går.

- Jeg er bare veldig takknemlig for at vi har holdt denne valgkampen gående fram mot South Dakota, slik at de kan få det siste ordet, sa Hillary, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge APs opptelling er Obama nå 41,5 delegater unna de 2118 som er nødvendig for å sikre nominasjonen. Hillary har 1917,5 delegater. Dagens nominasjonsvalg i Montana og South Dakota har ikke nok delegater til å kunne gi Obama nominasjonen.

Vil sikre nominasjonen i natt 

Mens Hillary-leiren forsøker å finne en måte for Hillary å trekke seg på uten å miste ansikt, jobber Obamas valgkampmedarbeidere på spreng for å få nok delegater og støtteerklæringer til å kunne utrope seg som vinner.

Ifølge The New York Times skal minst åtte senat- og kongressmedlemmer erklære sin støtte til Obama så snart valglokalene i Montana og South Dakota stenger i natt norsk tid.

Målet er å sikre nominasjonen i løpet av tirsdagen, for deretter å rette all oppmerksomhet mot republikanernes John McCain, sier en Obama-rådgiver.

Derfor er det kanskje ikke tilfeldig at Obama har valgt å holde valgvake i Xcel Energy Center i St. Paul, Minnesota. Det er nøyaktig samme sted der republikanerne skal nominere McCain i august.

- Dess raskere vi kan samle partiet, dess raskere kan vi fokusere på John McCain og det å ta tilbake Det hvite hus, sa Obama søndag, etter at Hillary hadde vunnet stort i Puerto Rico.

Usikker på Hillary som visepresidentkandidat

Med utfallet av demokratenes langdryge nominasjonskamp så godt som avklart, kommer spekulasjonene om Hillary som visepresidentkandidat med fornyet kraft.

Kilder i Obama-leiren hevder Hillary gjennom uformelle kanaler har signalisert at hun kunne tenke seg å stille som Obamas visepresidentkandidat. De to leirene sier imidlertid at det ikke har funnet sted formelle diskusjoner om dette.

Men blant Obamas rådgivere er det imidlertid skepsis til tanken på at de to skal stille sammen.

- Selv om det er mistillit mellom dem, handler det mindre om hvorvidt vi kan stole på henne, og mer om hun kan levere, sier en Obama-innsider til CNN.

SER MOT MCCAIN: Alt tyder på at Barack Obama er i ferd med å legge nominasjonskampen bak seg for å konsentrere seg om republikanernes John McCain.