<strong>KLARE:</strong> Legene Sverre Eika og Hayder Abdullah er blant dem som står i førstlinja i coronapandemien på feberpoliklinikken på Hasle. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLARE: Legene Sverre Eika og Hayder Abdullah er blant dem som står i førstlinja i coronapandemien på feberpoliklinikken på Hasle. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Coronaviruset:

- Takknemmelig for at folk kommer

Sverre Eika og Hayder Abdullah er to av legene som står i førstelinja mot coronapandemien på feberpoliklinikken på Hasle. Her får de inn pasienter med alt fra blindtarmsbetennelser til hjerteinfarkt.

Publisert
Sist oppdatert

- Beklager at jeg var litt forsinka. For det jeg tror må være første gang i livet, har jeg faktisk forsovet meg. Da jeg våknet, skjønte jeg at jeg har sovnet sittende, forteller lege Sverre Eika.

Onsdag presenterte Folkehelseinstituttet en ny ukerapport. Den viser at antallet nye smittetilfeller i løpet av ei uke har doblet seg.

Dagbladet møter legen sammen med kollegaen, legen Hayder Abdullah, på feberpoliklinikken på Hasle. En grytidlig start på dagen måtte til for å rekke praten med Dagbladet før pasientene inntar det nye lokalet på Vinslottet.

Da var det likevel knappe ni timer siden Eika slukket lyset på klinikken kvelden før.

Stort sett hver dag er to legene blant teamet som møter opp på det som fra oktober i fjor var den rykende ferske private legevakta STERK Legevakt Øst, men som siden mars har vært en av feberpoliklinikkene Oslo har etablert som en del av kommunens pandemiplanen.

<strong>SOM SCIENCE FICTION:</strong> Legene beskriver de siste månedene litt som en science fiction-film. Likvel ville de ikke stått noe annet sted enn i fronten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SOM SCIENCE FICTION: Legene beskriver de siste månedene litt som en science fiction-film. Likvel ville de ikke stått noe annet sted enn i fronten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det har i grunn vært litt som en science fiction-film. Jeg har sittet kledd som en liten «alien» i smittevernutstyret mitt fra tidlig morgen til sein ettermiddag, sier Eika.

- Krevende

En av de første dagene i april, kom også Abdullah til feberpoliklinikken -som for øvrig er den eneste i Oslo som også holder åpent i helgene.

Jobben på feberpoliklinikken kommer i tillegg til stillingen som fastlege i bydel St. Hanshaugen. Vaktordningen er rullerende, men både Eika og Abdullah er blant de faste i legestaben på Hasle.

Eika hadde på sin side jobbet som legevaktlege på denne nyopprettede legevakta siden oktober 2019, men som altså i mars brått ble gjort om til feberpoliklinikk.

- Det har utvilsomt vært en tøff tid. Det har vært krevende. Det har det selvfølgelig vært for alle, men også for oss som må sitte her i smittevernutstyr hele dager. Det er tungt, sier Abdullah, mens Eika skyter inn:

- Jeg er en kampsportmann, og jeg kan fortelle at dette er utstyret du vil ha på deg dersom du trenger å gå ned fem kilo før du skal gå en kamp. Det er så varmt at svetten bare renner av deg.

<strong>KREVENDE:</strong> På en feberpoliklinikk hvor alle kan ha corona, må smittevernutstyret være på fra start til slutt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KREVENDE: På en feberpoliklinikk hvor alle kan ha corona, må smittevernutstyret være på fra start til slutt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

800 henvendelser på én dag

Etter at Norge opplevde en smitteøkning mot slutten av sommeren, har også testingen blitt rustet kraftig opp. Fra 10. august har det ikke lenger vært nødvendig med legevurdering for å teste seg for coronaviruset.

Det merkes på et sted som feberpoliklinikken.

- Dagen etter at de åpnet for at man kunne teste seg uten en henvisning, hadde vi 800 henvendelser på én dag. Det går virkelig i ett, sier legene.

CORONASYK: Mariell Eriksen (24) driver kaféen MER i Leknes. Hun følte skam og skyld da hun fikk påvist covid-19, selv om hun ikke hadde gjort noe galt. -Når du ikke vet det, er du redd for å ha smitta andre. Reporter: Øystein Andresen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

I Oslo var det i midten av august lange køer for å teste seg for coronaviruset. Selv om man mistenkte smitte, kunne man måtte vente opp til ei uke for å få teste seg, og byrådet fikk sterk kritikk av opposisjonen for manglende beredskap.

For få dager siden annonserte byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen at Oslo nå har som mål å kunne teste fem prosent av befolkningen i uka, 35 000 personer, dersom det blir behov. Planen innebærer at kommunen oppretter fire nye testsentre – på Bryn, Lindern, Skullerud og i Groruddalen – tillegg til allerede etablerte teststasjoner og feberpoliklinikker.

Det er de glad for på feberklinikken på Hasle.

- Vi ble litt nervøse etter smitteøkningen på slutten av sommeren, men de nye teststasjonene som nå skal åpnes, hjelper mye. Da får vi forhåpentligvis fordelt arbeidet litt bedre, sier Abdullah.

- Fastleger er redde

De to forteller at mange kommer med et ferskt, negativt testsvar, men fordi deler av symptomene også kan minne om symptomene ved corona, blir de likevel sendt hit.

<strong>TIDLIG:</strong> Legene Sverre Eika og Hayder Abdullah møtte Dagbladet på feberklinikkens personalkjøkken til en rask prat før pasientene kommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIDLIG: Legene Sverre Eika og Hayder Abdullah møtte Dagbladet på feberklinikkens personalkjøkken til en rask prat før pasientene kommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- De siste dagene har jeg hatt flere blindtarmsbetennelser og et spedbarn på en måned med sykdom som heller ikke hører hjemme her. Flere tilfeller burde vært sendt rett til sykehus, sier Eika.

Når man da har fra fem til maks femten minutter per pasient til å kartlegge en potensielt omfattende sykehistorie, er det rimelig hektisk, understreker de to.

HØY AKTIVITET: Hilde Håland leder cornasenteret i Vestvågøy. De er så effektive at folk ringer fra hele landet for å få hjelp. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Eika forteller at han opplever at mange fastleger er redde. Dette fordi han ofte får pasienter med negative coronaprøver og som vanligvis ville blitt sendt rett til fastlegen, men som likevel blir henvist til feberpoliklinikken.

- Det kan være folk med mye tung sykdom av alle typer som kommer hit, og dette er ikke stedet for det. Vi har verken kapasitet eller riktig utstyr for å håndtere alt det. Vi er egentlig førstelinja for corona, men får også hjerteinfarkt, blindtarmsbetennelse etc. Da sitter vi ganske lenge for å få tak i de riktige legene på sykehusene, som kanskje står og opererer. Det krever tid, sier Eika.

- Takknemlig for at folk kommer

Som en del av førstelinja i kampen mot av coronaviruset, er de naturligvis mer utsatt for smitte enn andre.

Det har de også i bakhodet når de går hjem til familien. Eika har heller ikke møtt sin egen mor, som har en kronisk sykdom, innendørs siden pandemien brøt ut.

<strong>KLARE:</strong> Kl 08 åpner dørene på feberpoliklinikken på Hasle. Da er smittevernutstyret på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLARE: Kl 08 åpner dørene på feberpoliklinikken på Hasle. Da er smittevernutstyret på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Noen må gjøre jobben, og vi liker å stå i front, sier de to legene samstemt.

- Men vi er veldig forsiktige med å møte folk i risikogrupper, sånn sett sikkert mer enn andre. For vi kan jo aldri vite sikkert om vi smittet, men symptomfrie, understreker Eika.

Likevel er de glad for at folk kommer, at de er bevisst samfunnsansvaret man har ved å teste seg.

- Jeg passer på å takke pasientene som kommer for at de tar sitt samfunnsansvar ved å holde avstand, overholde karanteneregler og at de kommer for å teste seg, sier Eika.

- Jeg vil også oppfordre alle til å ta pandemien like alvorlig som vi først tok den i mars. Det er kontroll på utbruddene i Norge, men viruset har ikke blitt mindre farlig av den grunn., avslutter Abdullah.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer