Takler ikke krise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag sto statsminister Kjell Magne Bondevik på nytt overfor ei krise. Denne gangen var det ham selv og regjeringen det handlet om. Reinås-utvalget felte en knusende dom over regjeringens håndtering av krisa etter flodbølgen i Asia annen juledag som drepte 77 nordmenn, skadet mange flere og rystet mange tusen. Sånn sett var rapporten et etterskjelv av menneskelig og politisk art.

Etter hvert som dagen skred fram ble det stadig tydeligere at Bondevik ikke taklet denne krisa heller. Statsministeren gjorde seg liten, og fikk seg ikke til å innrømme at han og regjeringen hadde sviktet. Han fikk seg ikke til å gi de skadde og de pårørende en klar unnskyldning for den belastningen de unødig var påført.

Reinås-rapporten er knusende for krisehåndteringen i regjeringen. Bondevik forsøkte nokså pinlig å isolere ansvaret til Utenriksdepartementet, til tross for at statsministeren har det øverste ansvaret for alt som skjer i hans regjering, også i en koalisjonsregjering. Utvalget retter en del av sin knusende kritikk mot statsministerens kontor for manglende krisehåndtering. Denne forsøkte Bondevik å ignorere ved å insistere på å uttale seg først og fremst om framtida.

Bondevik forsøkte seg med en viss polemikk mot noen av konklusjonene i rapporten. Han sa at utvalget tar feil når det kritiserer som om der ikke fantes beredskapsplaner. Reinås-utvalget har funnet at i UD forveksler man varslingsplaner med beredskapsplaner, og den fatale misforståelsen synes også statsministeren å gjøre seg skyldig i.

Utenriksminister Jan Petersen forsvarte seg og sitt departement med at tsunamikrisa var større enn noen krise det var rimelig å forutse. Petersen, i likhet med statsministeren, avslører dermed at ingen av dem har forstått innholdet i innstillingen fra det Sårbarhetsutvalget som Kåre Willoch ledet. Det er fristende å hente fram igjen utvalgets tanke om en egen statsråd med ansvar for beredskap og krisehåndtering i stedet for lappverket som Bondevik og Petersen hittil har lansert. Den tanken bør Stortinget se nærmere på når regjeringen kommer med sin stortingsmelding.