Taktiker på krita

Den politiske kameleonen Gerhard Schröder bekrefter sin evne til å snu kriser til egen fordel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Egentlig kom vel bråket med Silvio Berlusconi og statssekretær Stefano Stefanis angrep på tyske turister ganske beleilig. Forbundskansler Gerhard Schröder avlyste årets Italia-ferie etter en lett poengseier, for deretter å forberede offensiven som kan bli et vendepunkt for ham også innenrikspolitisk. I stedet for å nyte strandlivet og vinen ved Adriaterhavet svetter Schröder over økonomiske krisepakker i Berlin.

Slik opptrer en regjeringssjef som vil skape inntrykk av at han er mer opptatt av befolkningens ve og vel enn av egen ferie. Schröders politiske instinkt fornekter seg ikke.

Den tidligere annonserte skatteletten på rundt 10 prosent på folks inntektsskatt, er framskyndet. Den trer i kraft fra kommende årsskifte i stedet for i 2005. Ifølge pakka som Schröder og hans finansminister Hans Eichel har presentert, skal skatteletten finansieres ved en blanding av lån, salg av statlige post- og teleaksjer og reduserte statlige subsidier. Rundt 130 milliarder kroner skal skaffes for å dekke opp for inntektstapet.

Hensikten

med skattesenkingen, som er en del av Schröders større reformplan «Agenda 2010», er å få fart på folks kjøpelyst. Regjeringens suksess var ikke garantert. Befolkningen svarte ifølge de første meningsmålingene at de vil bruke de ekstra tusenlappene i lommeboka til å spare eller betale ned gjeld, ikke til å handle for. Men ferske rapporter fra den tyske handelsstanden forteller at omsetningen øker allerede før skattereformen trer i kraft. Optimismen kan være i ferd med å vende tilbake til et samfunn som bare for uker og måneder siden led av en kollektiv pessimisme

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer