Taktisk? Nei! Nei! Nei!

Nervøs Dørum og høy jubel på Venstres valgvake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Venstre gjør de seg klar for en lang valgvake i natt. På toppen av Folketeaterbygningen feirer partiet valgdagsmålingene som tyder på at partiet nå tar steget fra miniputtparti til et parti godt over sperregrensa.

At begge valgdagsmåligene tyder på at partiet kastes ut av regjeringsbygget, la ikke en demper på stemningen i 11. etasje i funkisbygningen. I de stilige omgivelsene ble hvitvinsglassene hevet over hvite linduker, og det ropes stadig fra dresskledde venstreaktivister: «Sponheim», «Sponheim», «Sponheim.»

Da en av TV-kanalenes reportere ymtet frampå om at det kan være taktisk stemmegivning som har ført til Vestres suksess ble det ropt like kraftig: «Nei!», «Nei!», «Nei!».

Dørum selv var med på ropene, og talte ned 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0! i påvente av valgdagsmålingene. Etterpå var det bare smil.

Ikke avgjort

- Valgdagsmålingene sier at Venstre er over sperregrensen, og det har vært vårt mål, sier Odd Einar Dørum til Dagbladet.no.

Justisministeren og partiets førstekandidat i Oslo noterte nervøst ned tallene fra begge målingene i dag og summerte konsentert opp prosentene, og klappet og smilte svært fornøyd.

At jobben som justisminister står på spill vil han ikke si noe om ennå.

VALGVAKE PÅ STRATOS I OSLO: Stemningen var høy da valgdagsmålingene ble vist på storskjerm på Venstres valgvake. Foto: SCANPIX
VALGVAKE PÅ STRATOS I OSLO: Stemningen var høy da valgdagsmålingene ble vist på storskjerm på Venstres valgvake. Foto: SCANPIX Vis mer

- Kun opptalte stemmer avgjør dette. Forholdet mellom blokkene er ikke avgjort ennå. Det er for tidlig å si om vi er ute av Regjeringen, sier Dørum, og legger til at et RV på vippen er en meget spesiell situasjon.

- Vi hadde to mål: At det ikke skulle bli sosialistisk flertall og at Venstre skulle havne over sperregrensen. Vi har hatt en valgkamp på moderne miljøpolitikk, på det å skape arbeidsplassser, vi er det mest radikale av de borgerlige partiene, oppsummerte Dørum om suksessen.

For tidlig å feste

Venstres nestleder og andrekandidaten i oslo, Trine Skeid Grande, er også kjempefornøyd, men vil vente på litt med å gå på nachspiel.

- Om dette holder er vi kjempefornøyd, men vi er mest spente på de ordentlige tallene, sier Grande til Dagbladet.no.

TV2s valgdagsmåling som viste 83 kandidater til regjeringspartiene mot 86 til de rødgrønne vakte store smil hos Grande, som slo fast at Venstre lå farlig nær målet på seks prosent. Valgdagsmålingen viste 5,9 prosent til Venstre.

Folket slo seg ytterligere løs noen minutter etter, dag NRKs valgdagsmåling viste et enda bedre Venstre-resulat, med hele 11 mandater. Om tallene viser seg å stemme, er Venstre helt klart valgets vinner, med en oppgang på 9 mandater siden valget i 2001. Den gangen fikk partiet 3,9 prosent av stemmene.

Likevel, ut av regjeringskontorene ser det ut til at det bærer, om dette slår til.

- Det kommer ikke til å være klart på lenge ennå, jeg håper vi får vite mer utover natta, sa samferdselsminister Torild Skogsholm til Dagbladet.no.

Hun var en av dem som på forhånd ikke turte å håpe på at de beste meningsmålingene skulle slå til.

- Dette er det målet de største optimistene har hatt, fantastisk, smilte Skogholm.

<B>NOTERTE OG REGNET:</B> Justisminister Dørum var forskrekket over RV på vippen, men ellers svært godt fornøyd med partiets resultat på valgdagsmålingene.