Taktisk spill om renta

Norges Bank og sentralbanksjef Kjell Storvik forvirrer markedet med små rentejusteringer, mener sentrale aktører i bank og næringsliv. Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, mener Norges Bank driver taktisk spill for å kunne heve renta ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hadde jeg vært sentralbanksjef fra i morgen av, ville jeg ventet et par uker og justert renten med et halvt eller et helt prosentpoeng. Hvis krona styrket seg, ville jeg gjort det klart at det ikke var aktuelt med ytterligere renteoppgang, sier Knut Anton Mork.

Han mener at Norges Bank bevisst har spilt på at små og forsinkede rentejusteringer skaper uro i valutamarkedet.
På den måten har man ønsket å skape inntrykk av en sentralbank uten handlekraft, slik at høyere rentehevninger ble påkrevd, mener Mork.

Fornuftig

Kapital-redaktør Trygve Hegnar gir derimot ros for småjusteringene av renta.

- De som fulgte med i timen, og i Kapital, bør ikke bli overrasket over renteøkningen.
Han synes det er fornuftig av sentralbanken å skape forvirring og uforutsigbarhet slik at det blir vanskelig å spille mot den norske krona.

Hegnar er mindre begeistret for det han kaller «Norges Banks religiøse forhold til stabil kronekurs».
- Dersom norsk økonomi kjøles ned som følge av høyere rente, må renta bli der den er selv om kronekursen fortsatt er svak, sier Hegnar.

Større jafs

Thomas Angell, direktør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, mener at Norges Bank burde ta hardere i når de først setter opp renta.

- Hvis renta går opp 0,25 prosentpoeng hele tida, signaliserer det en usikkerhet som virker selvforsterkende, sier Angell.

<B>TAKTISK SPILL:</B> Sentralbanksjef Kjell Storvik beskyldes for å drive taktisk spill med sine små rentejusteringer.