Tale for hvermann

Nyttårsfeiring og gode forsetter til tross: Noe blir ved det gamle - og fremst i tradisjonsbevaringen står kirken, som også i år har sexproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riktignok synes de så langt å være av det mer akseptable slaget: de involverte har forskjellig kjønn. Siste nytt fra Rosemarie Køhns bispegjeld er at en organist og en kirketjener, begge gift, men ikke med hverandre, ble tatt på fersken i kirkerommet av stedets klokker, som også er kirketjenerens ektemann. De to er suspendert fram til påske, ei høytid som bringer både korsfestelse og oppstandelse.

I mellomtida grunner biskopen videre på hva hun skal gjøre med den uskikkelige presten Siri Sunde, som har inngått lesbisk partnerskap, stikk i strid med Kirkemøtets vedtak om at personer som lever i homofilt samliv ikke kan inneha vigslet kirkelig tjeneste.

Nå er det flere enn våre lokale arvtakere etter Martin Luther som vil bestemme hva menighetslemmer med og uten prestkjole kan foreta seg i privatens innerste rom. Under Kirkenes Verdensråd en knapp måned før årsskiftet markerte den russisk-ortodokse kirke seg forbilledlig klart mot homofile: Send dem i fengsel. Og Paven benyttet fjoråret til å utstede dekretet «Til forsvar for de troende», der fordømmelsen av sex utenfor ekteskapet, kvinnelige prester og homofili ble stadfestet.

Fysjom-virksomhet har alltid interessert kirkens menn, særlig den som «tar feil av grammatikken og setter noe i hannkjønn som skulle vært i hunkjønn» - som Jens Bjørneboes far visstnok beskrev Oscar Wildes forbrytelse for sin sønn. Tidligere har man likevel kranglet også om andre ting, så som jomfrufødsel, Den hellige ånds plassering i Treenigheten og Kristi tilstedeværelse i nattverden. Sex er mer publikumsvennlig og demokratisk, nå skjønner vi hva våre geistlige veiledere snakker om. Det kan de komme til å angre på.