Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Talen kan definere Obamas utenrikspolitikk for all ettertid

Hevder USA-ekspert.

- HISTORISK: President Barack Obama holdt en tale som ifølge USA-ekspert Anders Romarheim klarte det umulige kunststykket å innfri forventningene både på hjemmebane og i resten av verden. Foto: AP
- HISTORISK: President Barack Obama holdt en tale som ifølge USA-ekspert Anders Romarheim klarte det umulige kunststykket å innfri forventningene både på hjemmebane og i resten av verden. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Les hele Obamas tale på orginalspråket

(Dagbladet): - Dette er den viktigste Nobel-talen noensinne, slår Jan Egeland fast.

Etter å ha vært tilstede på samtlige foredrag siden 1977, vet FNs tidligere visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator hva han snakker om.

USA-forsker Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier (IFS) går ennå lenger.

HistoriskIfølge Romarheim var dagens Nobel-tale kanskje første gang verden fikk en grundig innsikt i hele Obamas utenrikspolitiske kongstanke; en kombinert realpolitisk og visjonær strategi.

Det gir talen unik betydning av historiske dimensjoner 

- Talen kan fort bli en sentral tekst i defineringen av Obamas arv, en nøkkeltekst for å forstå hans utenrikspolitikk, sier Romarheim.

GenistrekNoe av det geniale ved talen var ifølge Romarheim at han klarte å forene kritikerne fra USAs høyrefløy med de håp og drømmer folk i resten av verden ser etter i Obama

På første rad satt kronprinsesse Mette-Marit rørt til tårer. Hjemme i USA klarte ikke konservative Fox News umiddelbart å kle av Barack Obamas tale.

I dette spennet finner vi, ifølge Romarheim, Obamas evne til å lande på beina, uansett hvor komplisert bakgrunnen er.

- Det er noe av det som kjennetegner Obama som en superb taler. Uansett hvor komplisert det er, rydder han opp, virker ærlig, reflektert og analytisk. Her var det noe for alle.

Styrket av kritikkNobelpris-utdelingen er omstridt, og amerikanerne og resten av verdens forventninger til Obama er nesten umulige å forene.

Likevel klarte han det, ifølge Romarheim.

- Han sier rett ut at det er andre som har gjort seg mer fortjent til prisen. Han sier seg dermed enig med kritikerne. Dermed utnytter han kraften i kritikken til å bedre sitt eget ethos som taler, sier Romarheim.

Tango på hjemmebaneIfølge Fox News brukte Obama fredspristildelingen til å argumentere for amerikanernes rett til å bruke militær makt når egne interesser er truet.

I Norge er det helt andre sider av talen som får oppmerksomhet.
 
- Han gjør et smart grep. Ved å trekke paralleller til Reagan, får han til en politisk tango med den amerikanske høyresiden, sine tyngste kritikere, sier Romarheim.

- Gode nyheter til verdenSelv om høyresiden på hjemmebane kan være fornøyd, er NUPI-direktør Jan Egeland det samme. En prestasjon i seg selv.

- OVERRASKENDE ÆRLIG: Jan Egeland har vært til stede på alle Nobel-foredrag siden 1977, men aldri et viktigere ett enn Barack Obamas. 
Foto: Kristine Nyborg/Dagbladet
- OVERRASKENDE ÆRLIG: Jan Egeland har vært til stede på alle Nobel-foredrag siden 1977, men aldri et viktigere ett enn Barack Obamas. Foto: Kristine Nyborg/Dagbladet Vis mer

- Dette er en programerklæring for hvordan han vil arbeide fremover. Det viser realismen i hvordan han ønsker å gjøre det, sier Egeland.

- Det Obama sier er: Hør her, jeg er lederen av verdens største supermakt, jeg vil lede igjennom samarbeid, og jeg tar avstand fra å lede i alenegang. Han vil samarbeide, men det er klart, at han vil lede, sier Egeland.

Hva betyr det?

- Dette er gode nyheter til verden. Vi trenger ledere som sier dette, og som vil arbeide i henholdt til lover og regler sammen med andre.

Uvanlig ærligEgeland var overrasket over presidentens ærlige tone i talen:

- Jeg ble overrasket at han gikk rett inn i det kontroversielle, han tok oss med på en reise igjennom sine dillemaer, om hvor vanskelig det er å veie bruken av virkemidler. Det er uvanlig for utøvende politikere, sier han.

- Dette er mer ærlig enn de fleste politikere. Ni av ti ville bare listet opp ting folk liker å høre. Obama har en lang liste med ting han har oppnådd, men gikk ikke inn på dette, legger Egeland til.

EkstatiskNobeldirektør Geir Lundestad var nærmest i ekstase etter Obamas Nobelforedrag:

- Strålende!, nesten ropte Geir Lundestad til Dagbladet utenfor Rådhuset like etter Obama gikk av podiet.

- Han tok opp de absolutt vanskeligste temaene. Det er en tillitserklæring til Nobelkomiteen og publikum og at han turte dette, sier Lundestad.

USA førstFor selv om talen var full av visjoner om en verden der nasjoner jobber sammen på vei mot felles mål, var det ifølge Romarheim ikke tvil om hva som er viktgist - for Obama like mye som forgjengeren George W. Bush.

- Når alt kommer til alt, setter Obama amerikanske interesser foran interessene til resten av verden. Den definerende forskjellen mellom Bush og Obama, er at Obama tar avstand fra preventiv krigføring, sier Romarheim.

Skrape i lakkenMen trass i alle lovordene om talen, er Jan Egeland litt skuffet på noen punkter:

- Jeg skulle ønske han kunne være litt mer konkret. Han snakker om nedrustning, men han sier ingenting konkret om hvordan han vil arbeide for å få en atomfri verden, han sier ikke noe om handlingsplanene. Han sier heller ikke noe om hvordan man skal nå klimamålet.

IMPONERT: Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier er blant landets fremste USA-eksperter.
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
IMPONERT: Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier er blant landets fremste USA-eksperter. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media