Talen som satte Danmarks flyktningsyn på hodet: - Det er latterlig å tro at det er plass til alle

Slik ville skuespiller Søren Pilmark samle inn penger til Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sammen med Storbritannia blir Danmark ofte trukket fram som det vesteuropeiske landet med aller strengest asylpolitikk.

I går holdt imidlertid to av Danmarks største mediegiganter en hjelpeaksjon som samlet inn over 100 millioner norske kroner til flyktningkrisa. Men det som ble kveldens store snakkis, var opptredenen til skuespiller og filmregissør Søren Pilmark, som blant annet har spilt i «Kampen om tungtvannet» og Lars von Triers «Riget».

Pilmark var leid inn for å underholde, men skuespilleren hadde i stedet skrevet sitt livs første tale.

- Det er latterlig å tro at det er plass til alle og at vårt gamle Danmark skal bestå. Jeg kjenner det danske folk og vet at fremmedfiendtlighet og grådighet er en del av vår natur, sa Pilmark i talen som ble sendt på DR

Leste talen bakfra Men da han kom på slutten av talen, begynte han å lese fra bunnen og oppover. Og meningen ble snudd på hodet.

Her er et utdrag:

«Krig er en nødvendighet.
Det er latterlig å tro at
det er plass til alle og at vårt gamle Danmark skal bestå.
Jeg kjenner det danske folk og vet at
fremmedfiendtlighet og grådighet er en del av vår natur.
Og jeg nekter å tro at
livet handler om å være sammen — om kjærlighet.
Gleden ved å få
er dobbelt så god
som gleden ved å gi», leste Pilmark.

Slik ble det da han leste det baklengs:

«Våre barn vil forstå
at gleden ved å gi,
er dobbelt så god som
gleden ved å få.
Livet handler om å være sammen — om kjærlighet.
Og jeg nekter å tro at
fremmedfiendtlighet og grådighet, er en del av vår natur.
Jeg kjenner det danske folk og vet at
det er plass til alle, og at vårt gamle Danmark skal bestå.
Det er latterlig å tro at
krig er en nødvendighet».

Pilmark er naturligvis ikke den første som har holdt en tale på denne måten, men talen har fått voldsom oppmerksomhet i Danmark. Politiken kaller det et ekstraordinært øyeblikk og rosen haglet inn på Twitter.

Restriktiv asylpolitikk Da det ble lyst ut nyvalg i Danmark i vår, kjempet nærmest partiene om å ha den strengeste asylpolitikken. I mars tapetserte Socialdemokratiet, Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark, danske byer med store plakater med bilder av statsministeren og slagord som «kommer du til Danmark, skal du arbeide» og «strammere asylregler og flere krav til innvandrere».

Danske myndigheter trykket i høst en kampanje i flere av de største libanesiske avisene som frarådet flyktninger å dra til Danmark. Annonsene beskrev hvordan flyktninger ville få utbetalt mindre ytelser enn Danmark og ikke ville kunne søke familiegjenforening.

Gårsdagens innsamlingsaksjon ga imidlertid over 100 millioner til hjelp for flyktninger i Libanon, Syria, Tyrkia og Jordan. Den danske regjeringen har også åpnet for å ta imot 1000 av de 160 000 asylsøkerne fra Ungarn, Italia og Hellas — som nå skal fordeles mellom EU-landene.

Fra 13. til 18. september krysset hele 8900 flyktninger grensa inn i Danmark. Flere av dem som kommer til Danmark, er imidlertid på vei videre til andre skandinaviske land.