Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tåler å drikke, men fester seg syke likevel

Her er forskningsresultatene om ungdoms helse. Norske 19-åringer i mai skiller seg ekstremt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så har forskere slått fast det et par generasjoner nordmenn har hatt mistanke om: russefeiring kan være hard for helsa. Og stadig vekk ødeleggende for mange som har eksamen noen dager etter at den lange festen er slutt.

Det er Folkehelseinstituttet som har gransket resepter til 17-åringer, 19-åringer og 21-åringer i perioden 2007 til 2011.

Utskrivning av antibiotika mot luftveisinfeksjoner mer enn dobler seg i mai for 19-åringer (sju av 100). 18. mai eksploderer reseptutskrivningen. Og det skjer bare for 19-åringene i Norge.

Ingen land vi sammenligner oss med, som Sverige, har slik massiv russefeiring. Og heller ingen utslag i antibiotika-statistikken.

- Det er liten tvil om at mange fester på seg luftveisinfeksjoner i russetiden. 19-åringene har vi fulgt til og med 2015, og tendensen er den samme: plagene av hoste og sår hals er den samme for denne årgangen, sier farmasøyt og spesialist i sykehusfarmasi ved Folkehelseinstituttet, Hege Salvesen Blix, til Dagbladet.

Lite søvn
Og sammenhengene er også rimelig klare: lite søvn, kalde netter, smitte fra flasker og tett samvær. I konsentrert form: immunforsvaret får så mye juling at kroppen ikke står mot presset. Og så begynner eksamen rett over siste festhelg.

Folkehelseinstituttet fraråder bruk av antibiotika som en snarvei - fordi det rett og slett ikke virker i de fleste tilfellene og vil påskynde resistensproblemer i hele befolkningen.

- En overvekt av luftveisinfeksjoner stammer fra virus, og antibiotika hjelper ikke mot det. Vårt råd er å kle seg godt og sove litt mer under feiringen. Og hvis du er klein 18. mai, så kost på deg en prøve hos legen. Hvis den viser bakteriesmitte, så bruk antibiotika. Hvis problemene kommer fra virus, så la vær, råder farmasøyt Hege Salvesen Blix.

Hodeskader

Undersøkelsen, som først er publisert i Tidsskrift for Den Norske legeforening, gir også tydelige utslag av fysiske skader for 19-åringer i mai. Guttene skader seg mest. Det er særlig hodeskader som skyter i været etterfulgt av skader i ankel/fot og hånd/håndledd.

Derimot er ikke økningen av registrerte alkoholforgiftninger spesielt høy i mai. Den registrerte økningen er det flest 19 år gamle russejenter som står for.

Hele Norges coronakart