Tåler at det blåser

Navn: Karsten KlepsvikAlder: 48Yrke: Diplomat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Pressetalsmannsjobben i Utenriksdepartementet har gått gjennom en interessant og talende utvikling. Det begynte som et litt fremmed element i et departement der de fleste fremdeles kunne huske Halvard Langes 20 år med fortrolige orienteringer til redaktører som hadde lovet å holde hemmelig det de fikk vite. John Lyng begynte utluftingen, og Knut Frydenlund fortsatte den. Han startet med pressefolk som Egil Helle og Torstein Sandø som talsmenn. Siden kom profilerte UD-embetsmenn som Geir Grung og Per Paust.
  • Nå sist har Ingvar Havnen fylt funksjonen for skiftende regjeringer gjennom 8 år. Det er et kraftig signal om hvilken vekt som i dag legges på pressetalsmannen at utenriksminister Thorbjørn Jagland velger seg ekspedisjonssjef Karsten Klepsvik bare et halvt år etter at han dro i gang den nyopprettede avdeling for menneskerettigheter, humanitær bistand og demokratispørsmål.
  • Klepsvik var egentlig sluttet i Utenriksdepartementet for å trekke i gang den nyopprettede Fiskerinæringens Landsforening for NHO da Thorvald Stoltenberg i 1993 kalte ham tilbake for å lede det da nyopprettede Barentssekretariatet. Da det virkelig kjervet seg til rundt norsk hvalfangst, ble Klepsvik utnevnt til hvalfangstkommisjonær med ambassadørs rang. Han fikk det delikate oppdrag å bidra til en situasjon der det kunne drives en viss hvalfangst i kongeriket uten at amerikanske myndigheter klasket høye straffeavgifter på norske varer. Den situasjonen ble etablert den 13. januar 1994, da amerikanerne i et møte for første gang indikerte at de kunne leve med at det ble fanget en del hval i Norge. Fra 1995 var Klepsvik nestkommanderende ved den norske ambassaden i Washington og bidro til kommunikasjonen mellom president Bill Clinton og statsminister Gro Harlem Brundtland hver gang noen forsøkte å få hvalsaken til på nytt å bryte overflaten.
  • Klepsvik ble utnevnt til sin nye jobb, som han tiltrer mandag 24. juli, mens han fortsatt befant seg på ferie. Innerst i Lofoten har han fisket torsk, laks, kveite og flyndre. Sammen med fru Heidi har han vært i Gryllefjord på Senja, og maler nå på hytta i familietunet på Austervoll. 8 uker hvert år mellom 1969 og 1980 sto han om bord i ringnotbåt på fiske etter makrell og sild i Nordsjøen for å finansiere studiene i psykologi, sammenliknende politikk og sosialøkonomi. Det skal kraftig blåst til før Klepsvik synes bølgene blir for høye.