Tåler du et rentehopp?

Selv om renta bare går opp med en eller to prosent, vil du få store ekstrautgifter. Dette viser Dagbladets oversikt. STAVANGER (Dagbladet): Har du et lån på 750000 kroner, og renta øker fra 4,5 prosent til 6,5 prosent, vil dette svi. I løpet av 20 år må du ut med ca. 205000 kroner i økte rentekostnader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens melding om at Norgeskreditt setter opp sin fastrente med 0,5 prosent, har forsterket usikkerheten hos mange lånekunder. Selv små justeringer gir store utslag på dine renteutgifter.

De siste fire årene har renta hele tida gått nedover. Forrige gang renta gikk opp var i desember 1992. Den gang økte renta med to prosentpoeng.

Sitter du med en million kroner i boliglån og 15 års løpetid, må du tåle at de totale renteutgiftene øker med hele 100000 sure kroner hvis renta går opp fra fem til seks prosent.

Still krav

Pengedoktorene kan ikke få gjentatt budskapet ofte nok:

Still krav. Det er gode tilbud i markedet. Det gjelder å følge med på hva nye kunder får og sørge for å oppnå det samme tilbudet. Vurder å bytte bank eller låneinstitusjon, er oppfordringen.

Klarer du å holde én prosent lavere rentesats, ser du fort at det blir tusenlapper av det. Det er viktig å se på hva en renteøkning betyr for deg over tid. Det virker som om folk flest ikke har oversikten over dette. Vi får nemlig mange slike spørsmål, sier Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi, og understreker nok en gang:

Å være bevisst og følge med på utviklingen gir store gevinster, spesielt på lang sikt. Bruk heller disse pengene på å betale ned lånet.

Tåler du et rentehopp?

Fast rente?

Hamre oppfordrer folk fortsatt til å ha is i magen og ikke kaste seg på fastrente-tilbudet. Men meningene har den siste tida vært delte blant økonomene.

Noen mener det er på tide å binde renta på boliglånet, eller en del av lånet som en forsikring mot et uventet rentehopp. Andre deler Norsk Familieøkonomis oppfatning:

Stor forskjell

Det er ennå for stor forskjell mellom flytende og fast rente. Rentebarometeret viser halvannen prosent forskjell på fem års bindingstid, og så mange år må du nesten ha hvis det skal være noe poeng i å binde renta.

Har du lånt så mye at familiens økonomi står på spill om renta fyker i været, bør du sikre deg en avtalt rente over en lengre periode for å redde nattesøvnen.