Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tåler du et slikt fall i boligprisene igjen?

Tåler du et tilsvarende prisfall som på begynnelsen av 1990-tallet har du lite å frykte.

BOLIGPRISENE: Boligprisene har falt over 30 prosent i Norge før. Og det er ikke så veldig lenge siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
BOLIGPRISENE: Boligprisene har falt over 30 prosent i Norge før. Og det er ikke så veldig lenge siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Hvis du fortsatt er positiv til boligmarkedet har du meget tykk hud og sterk aversjon mot å lese aviser, skriver Finansavisen.

For høsten 2013 skiftet synet hos mange fra en unison heltedyrkelse av norske boliger til en jevn strøm dommedagsprofetier.

Ikke så ille likevel? I månedene før sendte både flere banker og SBB ut spådommer om et moderat prisfall for norske boliger. I det siste har det imidlertid vist seg at bildet er mer moderert.

Da Finansavisen pratet med et bredt ekspertpanel før jul, oppga de 12 spurte relativt samlede estimater som strakk seg fra 4 til 7,5 prosent oppgang, noe som gir et medianestimat på 5,75 prosents vekst for 2014.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB klarer for eksempel ikke å regne hjem et stort fall i boligprisene. Med det fallet vi allerede har sett tror han nå at boligprisene kanskje ikke faller mer enn 2 - 2,5 prosent i år.

Hvor stresset er du? Har du gjeld til oppover pipen? Skal du snart flytte? Eller er du bare sykelig opptatt av å oppdatere regnearket som viser din samlede formue?

Det er enkelt å ta en stresstest for verdien av boligen din.

Finansavisen har sett tilbake i tid og tatt utgangspunkt i det verste fallet i det norske boligmarkedet i nyere tid.

Fra 1988 og til 1992 falt norske boligpriser jevnt og trutt. Takket være god statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund er det lett å se det faktiske prisfallet, sted for sted.

Det som skjedde med norsk økonomi var dramatisk.

12 prosent lånerente I 1992 satte Norges Bank styringsrenten til 9,5 prosent og Norge opplevde bankkrise. Mange betalte 12 prosent rente på boliglånene sine. Likevel opplevde ikke nordmenn på 1990-tallet et krakk på linje med det som har vært i USA, Spania og Irland i nyere tid.

En enebolig i et sentralt strøk falt i denne perioden mellom 9 og 35 prosent. Tåler du et tilsvarende prisfall som på begynnelsen av 1990-tallet har du lite å bekymre deg for, skriver Finansavisen.

Flere nyheter Reder kjøpte på Tjuvholmen for 50 millioner - usett
Boligmarkedet: Søndag er det nesten 2.000 visninger
Nordvik ser ingen grunn til panikk i boligmarkedet

image: Tåler du et slikt fall i boligprisene igjen?