Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tåler ikke mer oljehets

STAVANGER (Dagbladet): Oljen skaper verdiene vi skal leve av, men næringen mobbes og plages mer og mer, mener oljedirektør Gunnar Berge og tidligere olje- og energiminister Olav Akselsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi gjør teknologiske nyvinninger på linje med måneferden. Likevel tror folk at olje- og gassutvinning er en gammel, fallert næring med store miljøproblemer, sier Olav Akselsen til Dagbladet.

Akselsen og Gunnar Berge er oppgitt over det de opplever som nedrakking av en nøkkelnæring som fortsatt skal gi landet 100 milliarder kroner i inntekt årlig i en generasjon eller to framover.

- Konsekvensen er blant annet at rekrutteringen svikter, ungdom satser ikke på petroleumsfag. Men vi trenger fortsatt de beste hodene, påpeker oljedirektør Gunnar Berge.

Slit i regjeringen

Eksstatsråd Akselsen forteller at han også sleit med negative holdninger til sitt fagfelt innad i Stoltenberg-regjeringen.

Det var mer pop å kreve penger til helse og utdanning enn til nødvendig forskning for å øke utvinningsgraden i olje- og gassfelt.

- Fokuset på mitt område ble alltid negativt, preget av en merkelig «ut i periferien»-holdning. Hvis oljefeltene hadde ligget i Oslofjorden, ville engasjementet ha vært langt mer positivt. På 70- 80-tallet var det gjevt å havne i Stortingets energi- og miljøkomité. Nå er det bare motkreftene som søker dit, mener Olav Akselsen.

- Gull hver dag

Oljedirektør Gunnar Berge sier at det sjelden kommer fram at bare 24 prosent av olje- og gassreservene er tatt opp. Det kreves forskning og målrettet innsats å hente opp mest mulig fra bankkontoen på bunnen av havet.

- Derfor trenger vi fortsatt de store selskapene på norsk sokkel. Vi må ikke oppføre oss slik at de heller søker til andre steder i verden, sier Berge.

- Er det miljøhensynene som er for sterke?

- Selskapene har brukt 10- 15 milliarder på prøveboringer i Barentshavet. Når de så finner noe, risikerer de å få nei til utvinning. Slik kan vi i anstendighetens navn ikke oppføre oss, mener Gunnar Berge.

Akselsen mener at næringen sjøl må ta en del av ansvaret for at det han kaller motkreftene har så lett spill. Han vil se mer av næringens stolte selvbilde.

- Faktum er at ingen steder i verden utvinnes olje og gass med så få virkninger for miljøet som på norsk sokkel. Vi vinner gullmedaljer hver dag. Men det er bare de negative sidene som fokuseres. Næringen er altfor innadvendt og tar for lite del i den løpende samfunnsdebatten, sier Olav Akselsen.

10 000 000 i timen

I dag gir oljenæringen arbeid til 74000 personer i Norge. I åra framover skal det investeres 50 milliarder kroner årlig på sokkelen, det er rundt ti millioner kroner hver time!

- Jeg er overrasket over den negative holdningen som næringen mer og mer blir møtt med her i landet. En skulle ikke tro det var landets viktigste næring. Men det er den faktisk, og vil være det i mange år framover, sier Berge.

Han etterlyser litt av den ånd som preget samfunnet da den nye næringen ble født for 30 år siden.

- Vi må ikke stikke alle mulige slags kjepper i hjulene på næringen som vil være kilde til vår velferd i lang tid framover, sier oljedirektøren.

RIK FRAMTID : Oljenæringen vil gi Norge rundt 100 milliarder kroner i inntekt hvert år i en generasjon eller to framover. Hver time investeres det ti millioner kroner på norsk sokkel. Likevel svikter rekrutteringen til næringen.
Hele Norges coronakart