Taler Solberg midt imot: - Norge skal ikke ta imot båtmigranter

Erna Solberg sier Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg om båtmigranter ikke representerer regjeringens politikk. Listhaug står på sitt.

STÅR PÅ SITT: Sylvi Lishaug (FrP) har fått krass kritikk fra statsminister Erna Solberg etter at hun postet et innlegg på Facebook om at «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Statsminister Erna Solberg reagerer på uttalelsene Sylvi Listhaug og Siv Jensen har kommet med om båtflyktninger og «snikislamisering».

På valgkampturné i Tromsø trekker statsministeren overfor Aftenposten fram Sylvi Listhaugs omdiskuterte Facebook-innlegg om båtmigranter.

Torsdag la Listhaug ut et innlegg på Facebook med et bilde av en båt på rolig sjø, og teksten «Norge skal ikke ta imot båtmigranter - lik og del». Facebook-innlegget har blitt møtt med krass kritikk fra flere fronter.

Står på sitt

FÅR KRITIKK: Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg fra torsdag har høstet mye kritikk gjennom helga.
FÅR KRITIKK: Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg fra torsdag har høstet mye kritikk gjennom helga. Vis mer

Solberg understreker mandag at Listhaugs bilde ikke representerer regjeringens politikk. Listhaug taler sjefen midt imot.

- Vi skal ikke ta imot båtmigranter til Norge. Det vi er enig om er at vi skal ta imot kvoteflyktninger, og gjør det blant annet fra Libya. Vi ønsker å stanse båttrafikken over. Fordi vi vet det kan føre til at flere liv går tapt. Vi ønsker at båtene returneres til Afrika. Om båtene går til Europa eller at Norge tar dem imot kan føre til at flere tar sjansen, betaler kyniske menneskesmuglere og at liv går tapt. Det er det vi ikke ønsker, sier hun til Dagbladet etter en opphetet omsorgsdebatt med Bjørnar Moxnes.

Solberg bekrefter også at saken skaper gnisninger i regjeringssamarbeidet.

- Nå er det valgkamp, så vi er opptatt av å få fram vår politikk. Vi er tydelig på at vi må gjøre det vi kan for å redde liv i Middelhavet og sørge for at færrest mulig legger ut på den livsfarlige ferden. Da er det viktig at Norge er tydelig i dette spørsmålet, sier eldre- og folkehelseministeren fra Frp.

OPPHETET DEBATT: Moxnes påstår at Listhaug tjener rundt 1,4 millioner som statsråd. Hun slår umiddelbart tilbake. Vis mer

- Nedrig

I et debattinnlegg hos NRK mandag, kaller Erna Solbergs tidligere stabssjef, Julie Brodtkorp (H), Listhaugs innlegg for «moralsk havari».

- Frp og Høyre er to forskjellige parti. Det får stå for hennes regning. Jeg er veldig uenig med henne og mener god moral er å føre en politikk som redder liv. Det gjør vi hvis vi får kontroll på trafikken over Middelhavet i stedet for å bidra til at flere reiser og tar sjansen. Vi må sørge for å redde flest mulig liv. For meg er ikke det moralsk havari. Det er rett og slett god politikk og humanistisk politikk, sier Listhaug til Dagbladet.

I VALGBODEN: Sylvi Listhaug ved Dagbladets valgbod foran Stortinget mandag ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I VALGBODEN: Sylvi Listhaug ved Dagbladets valgbod foran Stortinget mandag ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Videre skriver Brodtkorb: «Sylvi Listhaugs innlegg om båtmigranter er et av de nedrigste valgkamputspillene jeg noen gang har sett».

- Det får hun mene. Hun er medlem i Høyre, jeg i Frp. Vi er opptatt av å sette denne saken på dagsorden.

Statsministeren understreker overfor Aftenposten at Listhaugs Facebook-innlegg ikke gjenspeiler regjeringens standpunkt i saken.

- Det er viktig å understreke at det bildet sier, ikke er regjeringens standpunkt. Regjeringen jobber med å finne en løsning for båtflyktningene sammen med andre land. Vi jobber for at færre skal reise over Middelhavet, derfor henter vi flere kvoteflyktninger per innbygger enn noe annet europeisk land, sier Solberg til avisa.

- Skaper gnisninger

Statsministeren fortsetter med å si at hun ikke kan sensurere sine statsråder, og at alle partier har anledning til å drive valgkamp.

- Alle saker som presenteres som ikke er regjeringens politikk, men enkeltpartienes, vil alltid skape gnisninger i et samarbeid. Det er lokalvalgkamp, det er valgkamp for de enkelte partiene, så da vil man fremme sine saker.

Både Venstre og Frp ligger lavt på meningsmålingene. I en rekke saker har de, til tross for at de sitter sammen i regjering, framstått som hovedmotstandere de siste ukene. I sommerens bompengestrid var motsetningene så store at det tilsynelatende kunne velte regjeringen.

Full strid

Der Frp krevde kutt i bompengene, var Venstre opptatt av at biltrafikken inn til byene ikke skulle øke. Striden ble først løst gjennom et ultimatum fra Erna Solberg.

Før helga gikk Venstre-nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen ut i Dagbladet med at han vil si nei til nye oljeområder i nord.

Elvestuen vil også flytte den såkalte iskanten sørover. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) var ikke begeistret for utspillet som han mener gjør at det framstår som om regjeringen har konkludert.

- Vil aldri forby bensin og diesel

Sylvi Listhaug på sin side gikk i dag ut med at det er et urealistisk mål at det om seks år bare skal selges nullutslippsbiler. Solberg-regjeringen har imidlertid gått inn for akkurat dette.

- Hun tar feil. Det er helt realistisk, og vi er i god rute til å klare det, sier Ola Elvestuen til NRK.

- Vi får se om vi klarer å oppnå det. Vi kommer aldri til å være med på å forby diesel- og bensinbiler etter 2025. Hvis folk trenger å bruke det, må de få lov til det. Det er vårt poeng, sier Listhaug til Dagbladet i ettermiddag.

Ut mot snikislamisering

Statsministeren gikk også ut mot Frp-leder Siv Jensens bruk av ordet «snikislamisering» i en kronikk i VG i dag. I kronikken «Dette er snikislamisering» tok Jensen opp kvinnen som nektet å håndhilse på kronprins Haakon i Al-Noor-moskeen i Bærum.

- Jeg synes snikislamisering er et dårlig begrep rett og slett fordi det ikke finnes i vårt samfunn, sier statsministeren til VG.

- De sakene hun (Siv Jensen, journ.anm.) tar opp med håndhilsing og at folk må gjøre de jobbene de får uavhengig av religiøs bakgrunn, er greie saker. Men det er ikke eksempler på snikislamisering. Jeg mener vi har en åpen og god diskusjon, sier Solberg til VG.

En ordknapp Siv Jensen skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

- Dette viser at det er forskjell på Høyre og Frp.

- Desperat

Audun Lysbakken (SV) mener det er et lett gjennomskuelig valgtriks fra Frp.

- Dette er noe Frp gjør hver valgkamp, og det får enormt med oppmerksomhet selv om alle ser at det er et desperat rop om oppmerksomhet, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han tror imidlertid ikke dette fungerer for Frp som regjeringsparti.

- Jeg mener ikke at det er feil av Erna Solberg å ta til motmæle mot Siv Jensen og Sylvi Listhaug i dag, men det sier litt at hun er nødt til å gjøre det. Dette er det eldste trikset i Frp-boka. Når det nærmer seg valg, prøver de å si noe kontroversielt om innvandring eller muslimer i håp om at noen skal bli sinna.

- Nå er det regjeringspartiet Frp som snakker. Men det de gjør er jo å tvinge statsministeren ut for å ta avstand fra sine egne ministere, sier Lysbakken til Dagbladet.