Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Taler til nasjonen

Statsminister Erna Solberg mener at det er nordmenns tillit til hverandre som skal bære oss gjennom krisa vi står i.

TALE TIL NASJONEN: Her er statsminister Erna Solbergs tale til nasjonen. Vis mer

Onsdag kveld taler statsminister Erna Solberg til nasjonen angående situasjonen tilknyttet coronaviruset. Hittil har 1400 personer blitt påvist smitte, mens seks personer har blitt bekreftet omkommet som følge av coronavirusinfeksjon i Norge.

- I oppgang- og nedgangstider har direktører og industriarbeidere stått skulder ved skulder. Sammen har vi bidratt til å bygge velferdssystemet. Når terror og ulykker har truffet oss, har vi kommet oss gjennom det som et fellesskap.

- Når friheten har vært truet, har nordmenn gitt alt for hverandre. Dette har gitt landet vårt et fortrinn som er kraftigere enn noe våpen, og mer verdifullt enn noe oljefond: Nemlig at vi stoler på hverandre. Det er denne tilliten som skal bære oss gjennom den krisa vi nå står i.

PRESSEKONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie hadde et optimistisk budskap under onsdagens pressekonferanse. Video: NTB / Regjeringen Vis mer

Lovforslag

Onsdag ettermiddag la regjeringen fram et lovforslag, som skal gi mer makt til å håndtere coronakrisa, i et ekstraordinært statsråd.

Loven vil gjøre det enklere å raskt sette i verk tiltak som anses som nødvendig for å håndtere coronakrisa.

- Regjeringen har i dag bedt Stortinget om utvidet fullmakt for å håndtere denne situasjonen. Det er svært uvanlig i vårt demokrati. Dette sier alt om alvoret. Fullmakten gjør at vi kan iverksette beslutninger raskere. Dersom Stortinget sier ja, så vil regjeringen benytte seg av den med klokskap, sier Solberg i talen.

IKKE TESTET: Statsminister Erna Solberg er ikke testet for coronaviruset. Det bekrefter Statsministerens kontor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alvorlig situasjon

Solberg åpnet med å fortelle om alvoret i nasjonens situasjon.

- Ingen i min generasjon har opplevd at landet vårt har stått i så store utfordringer, som vi gjør nå. Men Norge har kommet seg gjennom vanskelige tider før. Vi skal klare det også denne gangen. Sammen.

- Vi vet fortsatt lite om viruset, men vi vet noe. Det er ikke farlig for de aller fleste. Som for eksempel barn, unge eller friske. Men det er farlig for eldre, og de som har andre sykdommer. Og det er farlig dersom mange blir syke på samme tid. Fordi da klarer ikke helsevesenet å hjelpe alle. Det er derfor vi har iverksatt såpass strenge tiltak.

PANDEMI: Verdens helseorganisasjon mener Europa er episenteret for pandemien. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Blir verre

Avslutningsvis advarer Solberg om at det vil bli verre, før det blir bedre.

- Jeg vet at mange er bekymret. Noen er slitne. En del er allerede syke. Og det eneste vi vet, er at det blir verre før det blir bedre. Men det vil bli bedre. Det vil gå over. Det kommer ei tid da barna våre skal fylle barnehager og klasserom igjen. Ei tid da vi kan håndhilse og gi hverandre en varm klem. Vi skal tilbake til de helt normale, fine hverdagene.

- Men før det har vi alle en jobb å gjøre. Og vi skal gjøre denne sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!