Taliban: - Fikk løsepenger fra Sør-Korea

- Vi skal kjøpe våpen for pengene, sier Taliban-medlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Korea betalte Taliban over 100 millioner kroner for å sette fri de 19 sørkoreanerne som ble holdt som gisler i Afghanistan, ifølge en Taliban-leder. Sør-Korea avviser at det er tilfelle.

- Vi fikk over 20 millioner dollar (drøye 115 millioner kroner) fra dem, sier et sentralt Taliban-medlem til nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Kilden, som er ett av ti medlemmer i Taliban-bevegelsens lederskap, ønsker å være anonym.

- Vi kommer til å bruke pengene til å kjøpe våpen, fornye kommunikasjonsnettverket og kjøpe kjøretøyer til bruk i nye selvmordsangrep, sier Taliban-lederen videre.

Sørkoreanske myndigheter avviser uttalelsen fra Taliban.

- Vi avviser at det er betalt penger for frigivelsen av de sørkoreanske gislene, sier en tjenestemann ved det sørkoreanske presidentkontoret.

- De to betingelsene som ble satt, var at vi trekker våre styrker ut og stanser koreansk misjonsarbeid i Afghanistan innen slutten av året, sier tjenestemannen som også ønsker å være anonym.

Kritiske røster har advart mot å forhandle med Taliban på grunn av faren for at det vil føre til flere kidnappinger i framtiden. Taliban har allerede varslet at de vil bortføre flere utlendinger i Afghanistan i tiden framover.

VENTETID: Sørkoreanerne som ble holdt fanget av Taliban i Afghanistan måtte vente på fly fra Kabul til Dubai før de kom seg hjem. I nesten seks uker ble de holdt som gisler. AP Photo/ Yonhap, Kang Hun-sang/SCANPIX
VENTETID: Sørkoreanerne som ble holdt fanget av Taliban i Afghanistan måtte vente på fly fra Kabul til Dubai før de kom seg hjem. I nesten seks uker ble de holdt som gisler. AP Photo/ Yonhap, Kang Hun-sang/SCANPIX Vis mer

De frigitte gislene forlot fredag Afghanistan og ankom senere Dubai i De forente arabiske emirater før turen fortsetter til Sør-Korea.

(©NTB)