KARISMATISK LEDER:   Hakimullah Mehsud ble gjerne beskrevet som en karismatisk, men aggressiv Taliban-leder. Foto:  AFP PHOTO / A MAJEED
KARISMATISK LEDER: Hakimullah Mehsud ble gjerne beskrevet som en karismatisk, men aggressiv Taliban-leder. Foto: AFP PHOTO / A MAJEEDVis mer

Taliban: - Flyplassangrepet er hevn av tidligere leder

Drept i droneangrep i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pakistanske fløyen av Taliban har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet mot flyplassen i Karachi, der minst 23 personer er døde.

Pakistansk Taliban sier angrepet er en hevn av lederen Hakimullah Mehsud som ble drept i et amerikansk droneangrep i november 2013.

- Vi gjennomførte angrepet på flyplassen i Karachi for å hevne Hakimullah Mehsuds død, sier talsperson Shahidullah Shahid.

Han sier at pakistanske myndigheters tilbud om fredssamtaler kun er et «krigsverktøy».

Kampene på flyplassen er nå over sier en talsmann for de paramilitære styrkene i pakistan i 8-tiden mandag morgen.

Drept i Pakistan Hakimullah Mehsud ledet Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), en av de viktigste militante paraplyorganisasjonene for Taliban i Pakistan fra 2009 og fram til sin død.

Han befant seg på pakistansk jord, i landsbyen Dande Darpakhel i Nord-Waziristan da bilen han satt i ble truffet av missiler fra en amerikansk drone 1. november i fjor.  Fire andre ble drept sammen med ham.

Pakistanske myndigheter gikk den gang ut og fordømte angrepet, og kalte det en krenkelse på pakistansk territorium.

- Utstålte fare Den karismatiske Taliban-lederen ble 34 år gammel.  En BBC-journalist som møtte ham i 2007 beskrev ham som en «vakker ung mann som utstrålte fare.»

Også Mehsud forgjenger i Tehrik-e-Taliban ble drept i et amerikansk droneangrep, hans nestkommanderende likeså. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant gruppens uttalte mål er motstand mot den pakistanske hæren, håndhevelse av sharia-lovverket og å kaste USA og NATO-styrkene ut av Afghanistan for godt.

Taliban har drept over 40.000 personer i Pakistan siden 2003, ifølge NTB.

Angrep med automatvåpen Utstyrt med granater og automatvåpen gikk terroristene til angrep på den gamle terminalen på flyplassen i Karachi søndag kveld. Den gamle terminalen brukes til VIP-transport, privatfly og av pilegrimsreisende, og terroristene tok seg inn dit  delvis ved å klippe hull i gjerdet, delvis ved å bruke falske ID-papirer som indikerte at de var sikkerhetsvakter ved flyplassen.

Minst 23 personer, hvorav ti terrorister, er drept. De andre døde skal i hovedsak være sikkerhetsansatte ved flyplassen, ifølge BBC.
Tidlig i morges kom det meldinger om at skytingen fortsatte, og at aksjonen på flyplassen var gjenopptatt. Angriperne var da tatt av dage, men to grupper sikkerhetsstyrker skjøt mot hverandre i panikk, melder NTB.

- Soldatene trodde en av flyplassens sikkerhetspersonell var en angriper, og løsnet skudd mot vedkommende, opplyser generalmajor Rizwan Akhtar i den paramilitære styrken i Pakistan.

Én person ble skadd som følge av misforståelsen.