Taliban: - Mulla Omar er i live og i god behold

Avviser påstander om at Talibans åndelige leder skal ha blitt drept i Pakistan.

PÅSTANDER OM HANS DØD:  Ryktene begynte å svirre i dag om at Talibans åndelige leder mulla Mohammed Omar skal ha blitt drept i Pakistan. Verken afghanske, pakistanske eller amerikanske myndigheter har kunnet bekrefte dette. Noen antyder også at dette er rene spekulasjoner. Dette bildet skal angivelig vise mulla Omar (midten), og er hentet fra BBC Newsnights program om Omar i 1996.Foto: AFP PHOTO/ BBC NEWS/NEWSNIGHT/SCANPIX
PÅSTANDER OM HANS DØD: Ryktene begynte å svirre i dag om at Talibans åndelige leder mulla Mohammed Omar skal ha blitt drept i Pakistan. Verken afghanske, pakistanske eller amerikanske myndigheter har kunnet bekrefte dette. Noen antyder også at dette er rene spekulasjoner. Dette bildet skal angivelig vise mulla Omar (midten), og er hentet fra BBC Newsnights program om Omar i 1996.Foto: AFP PHOTO/ BBC NEWS/NEWSNIGHT/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det hersket full forvirring etter at den afghanske tv-kanalen TOLOnews mandag morgen meldte at Talibans åndelige leder mulla Mohammad Omar hadde blitt sporet opp og drept.

Omar skal angivelig ha blitt drept da han ble fraktet fra Quetta til Nord-Waziristan i Pakistan, melder TOLOnews.

Opplysningene skal tv-kanalen ha fått fra en anonym kilde i Afghanistans nasjonale sikkerhetsdirektorat (NDS). Ifølge den samme kilden skal Omar ha blitt drept for to dager siden.

- I god behold Taliban avviser imidlertid påstandene, og sier lederen deres fortsatt er i live.

- Han er i live og i god behold i Afghanistan. Vi avviser disse grunnløse påstandene om at mulla Mohammad Omar har blitt drept, sier Talibans talsperson i Afghanistan, Zabihullah Mujahid, til nyhetsbyrået Reuters.

Også pakistansk Taliban benekter at Omar er død.

- Tahreek-e-Taliban benekter på det sterkeste at mulla Omar ble drept da han var på vei fra Quetta til Waziristan, som afghanske sikkerhetsmyndigheter og noen afghanske medier melder, opplyser en talsperson til Geo TV.

- Kan ikke bekrefte Verken afghanske eller andre lands myndigheter har kunnet bekrefte eller avkrefte ryktene om Omars død.

NDS talsperson Lutfallah Mashal skal ha bekreftet overfor TOLOnews at Omar ble flyttet fra Quetta til Waziristan for to dager siden. Han kan imidlertid ikke bekrefte at Talibans åndelige leder er død.

- Vi kan bekrefte at general Hamid Gul fraktet ham fra Quetta til Nord-Waziristan for to dager siden, men vi kan ikke bekrefte at han er død, sier Mashal, ifølge den afghanske tv-kanalen.

Men Gul selv benekter disse påstandene.

- Jeg er i Muree sammen med min kone, og jeg har ikke vært involvert i dette - enten han er død eller ei, sier Gul på telefon til Reuters, og legger til:

- Vi vet ikke om han er død eller ei. Jeg tror han er i live.

Ifølge en afghansk tjenestemann skal mulla Omar ha «forsvunnet fra sitt skjulested» for fem dager siden, melder nyhetsbyrået AFP. Tjenestemannen kan imidlertid «ikke bekrefte» at Taliban-lederen er drept.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer