Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban: - Vi henrettet motstandslederen

Opprørskommandanten Abdul Haq fikk ikke leve lenge i Talibans fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abdul Haq var tidligere geriljaleder under krigen mot Sovjetunionen. Han tilhørte Talibans motstandere og skal ha vært blant dem som støtter eks-kong Shah i hans plan om å bli en samlende leder for Afghanistan.

Haq og flere av hans menn skal ha dratt inn i Afghanistan for seks dager siden. Familien hans sier at Haq var på fredsoppdrag for å samtale med Taliban-ledelsen på vegne av eks-kong Shah, som befinner seg i Roma.

Andre kilder har tidligere hevdet at Haq og en annen geriljaleder var på vei inn i Afghanistan for å sette i gang et folkeopprør mot Taliban-regimet.

Fanget og skutt

Men Haq ble tatt av Taliban i natt. Han skal ha hatt viktige papirer og en bunke amerikanske dollar på seg.

- Vi appellerer til afghanerne og fredselskende mennesker om å legge press på Taliban slik at de ikke skader denne mannen som forsøkte å skape fred, sa broren Mohammad Haq på en nyhetskonferanse i Peshawar.

Men henstillingen kom for sent. Ifølge en talsmann for Taliban er Haq henrettet.

- Han ble skutt med et Kalasjnikov automatgevær ved 13-tiden, sier Abdul Hanan Hemat, leder for Talibans informasjonskontor Bakhter. Boston Globe skriver at Haq ble henrettet for forræderi. Taliban mener at han samarbeidet med USA og England.

Abdul Haq ble tatt til tross for at amerikanske helikoptre ble satt inn i et forsøk på å stoppe Taliban-styrkene. Amerikanerne har bombet Kabul i dag. Fredag er en muslimsk helligdag.

Tre mennesker ble drept i de amerikanske bombeangrepene i går og i natt, ifølge Taliban.

FAKKET: Den tidligere geriljehelten Abdul Haq var politisjef før Taliban tok kontroll over Afghanistan. Arkivbilde fra 1992.
BROR: Haji Mohammed Din er bror til Abdul Haq. Familien er skeptiske til meldingen om at Haq er død. I dag holdt de pressekonferanse i Pakistan.
Hele Norges coronakart