Taliban åpner forhandlingskontor i Qatar

Samtaler med USA kan være i vente om få dager.

FANGET: En tilfangetatt Taliban-kriger blir matet av en afghansk grensepolitimann i Patika-provinsen. Foto: GORAN TOMASEVIC / REUTERS / NTB SCANPIX
FANGET: En tilfangetatt Taliban-kriger blir matet av en afghansk grensepolitimann i Patika-provinsen. Foto: GORAN TOMASEVIC / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban åpner nå et eget kontor i Qatar for å føre fredssamtaler med verdenssamfunnet. Samtaler mellom Taliban og USA kan være i vente om få dager.

Det nye kontoret ble formelt åpnet tirsdag, ifølge Talibans pressetalsmann Zabiullah Mujahid.

- Formålet er å starte en dialog mellom Taliban og verden, forteller pressetalsmannen.

Han bekrefter samtidig at Taliban nå vil holde samtaler med afghanske styresmakter.

USA: - Lang vei En amerikansk tjenestemann sier at USA ønsker kontoret velkommen, og at det vil bli holdt samtaler mellom Taliban og USA i Qatar allerede om få dager. Etter dette vil det bli holdt samtaler mellom Taliban og fredsrådet som Afghanistans president Hamid Karzai dannet i 2010 for å føre samtaler med bevegelsen.

- Men dette er bare første skritt på en veldig lang vei, understreker den amerikanske tjenestemannen.

USAs krav til Taliban vil ifølge kilden være at bevegelsen bryter båndene til terrornettverket al-Qaida, legger ned våpnene og godtar den afghanske grunnloven, med den beskyttelse som denne gir til kvinner og minoriteter i landet.

Tar avstand fra trusler I en erklæring tirsdag skriver Taliban selv at bevegelsen «ikke ønsker trusler mot andre land» fra afghansk jord. «Vi støtter en fredelig politisk løsning som setter sluttstrek for okkupasjonen av Afghanistan og garanterer for det islamske systemet og sikkerheten i hele landet», heter det videre.

Beslutningen om å gjenoppta fredsforhandlingene anses som viktig for fredsprosessen i Afghanistan.

Ifølge en afghansk tjenestemann er enigheten om å starte fredssamtaler nådd i hemmelige samtaler mellom partene.

Taliban satt med makten i Afghanistan inntil USA invaderte landet i 2001.

(NTB)