INGEN DIALOGENS MANN: Da mulla Mansour tok over som Taliban-leder, trodde mange han var en dialogens mann. I stedet har han gjentatte ganger nektet å gå i fredssamtaler med den afghanske regjeringen. Foto: AP/Rahmat Gul
INGEN DIALOGENS MANN: Da mulla Mansour tok over som Taliban-leder, trodde mange han var en dialogens mann. I stedet har han gjentatte ganger nektet å gå i fredssamtaler med den afghanske regjeringen. Foto: AP/Rahmat GulVis mer

Taliban bekrefter at lederen er drept i amerikansk droneangrep

Høytstående Taliban-kommandør bekrefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekreftelsen på at Talibans leder mulla Akthar Mohammad Mansour er drept i et amerikansk droneangrep kom søndag formiddag, etter at et annet høytstående Taliban-medlem noen timer i forveien avviste overfor Reuters at Mansour var blitt drept.

Lørdag opplyste kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon at Mansour trolig var blitt drept i angrepet.

- Trolig drept Mansour var målet for et droneangrep lørdag morgen i et avsidesliggende område i Pakistan ved grensen til Afghanistan, ifølge Pentagon.

Forsvarsdepartementets talsmann Peter Cook sier at det fortsatt jobbes med å slå fast om Mansour faktisk ble drept, men en anonym kilde i Pentagon sier at det er sikkert at Taliban-lederen døde i angrepet, sammen med en annen Taliban-kriger. Ifølge kilden ble ingen sivile drept.

Også i desember ble det meldt at Mansour var drept. Andre Taliban-ledere har tidligere blitt hevdet drept, mens det i ettertid har vist seg at de er i live.

Obama ga grønt lys Også en uttalelse fra Afghanistans regjering tyder på at Mansour nå faktisk er død.

- Natt til søndag fikk Afghanistans regjering melding fra amerikanske tjenestemenn, og det er svært sannsynlig at han er blitt drept, heter det i en uttalelse fra Afghanistans regjering, gjengitt av Reuters.

USAs president Barack Obama skal ha godkjent angrepet og ble holdt oppdatert før og etter at det var gjennomført, ifølge en ansatt i Det hvite hus.

Pakistanske og afghanske myndigheter ble informert om angrepet like etter at det var gjennomført.

Ingen dialogens mann Mansour ble utpekt som leder for Taliban-bevegelsen i Afghanistan i fjor sommer etter at det ble kjent at islamistbevegelsens grunnlegger, den enøyde mulla Omar, var død.

Da Mansour tok over, trodde mange at han var en dialogens mann. Han ble beskrevet som en pragmatiker som er åpen for samtaler, men i stedet har han gjentatte ganger nektet å gå i fredssamtaler med den afghanske regjeringen.

Pentagon-talsmann Peter Cook sier at Mansour «har vært aktivt involvert i å planlegge angrep mot anlegg i Kabul og over hele Afghanistan og at han har vært en trussel mot afghanske sivile og sikkerhetsstyrker».

Han kaller Mansour «en hindring for fred og forsoning» mellom Taliban og regjeringen og anklager ham for å ha hindret andre Taliban-topper fra å delta i fredssamtaler.

Splittelse Taliban har opplevd dyp splittelse etter at Mansour tok over som leder, og forskjellige Taliban-fraksjoner har i flere tilfeller vært i blodige kamper med hverandre.

Mansour var i mange år Mulla Omars nære medarbeider, og ble et naturlig valg som ny leder etter at det ble kjent at Omar hadde vært død i nærmere to år. Enkelte Taliban-fraksjoner nektet imidlertid å godta utnevnelsen. De hevdet blant annet at Mansour er en nikkedukke for Pakistan.

I desember i fjor ble det meldt at Mansour ble alvorlig såret etter å ha blitt angrepet under et overopphetet møte i ledelsen i opprørsgruppen.

Fem Taliban-topper skal ha blitt drept i episoden.

- Under diskusjonen ble noen av toppene uenige og åpnet ild mot hverandre, sa en høytstående Taliban-kommandant.

(NTB)