Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban bekrefter italienske bestikkelser

Mens rasende italiensk forsvarsminister vil saksøke Times for avsløringene.

VARSLER SØKSMÅL: Italias forsvarsminister Ignazio La Russa er rasende på Times etter avsløringene i går. Mens han truer med å saksøke avisa over det han mener er helt ville og falske påstander, publiserer den britiske avisa stadig flere rystende detaljer om hvordan italiensk etterretning bestakk opprørsledere for å hindre italienske tap. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/SCANPIX
VARSLER SØKSMÅL: Italias forsvarsminister Ignazio La Russa er rasende på Times etter avsløringene i går. Mens han truer med å saksøke avisa over det han mener er helt ville og falske påstander, publiserer den britiske avisa stadig flere rystende detaljer om hvordan italiensk etterretning bestakk opprørsledere for å hindre italienske tap. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Italienske myndigheter kjemper nå med nebb og klør mot anklagene om at de skal ha betalt lokale ledere i Taliban og andre opprørskrigere i Afghanistan titusener av dollar for å ikke angripe italienske styrker.

Praksisen skal ha medvirket til at ti franske soldater ble drept i et bakhold like etter at de overtok ansvaret fra italienerne for et område utenfor Kabul i fjor sommer.

- Anklagene er søppel, fiendtlige, og vi forbereder oss på å saksøke Times, fastslår forsvarsminister Ignazio La Russa i Italia.

Taliban bekrefter
Nøyaktig hvor lenge bestikkelsene skal ha pågått er uklart, men det er klart at både Romano Prodis- og Silvio Berlusconis regjeringer rammes av skandaleavsløringene. I går ettermiddag avviste Berlusconis kontor opplysningene kategorisk.

«Berlusconi-regjeringen har aldri autorisert eller gitt tillatelse til noen form for utbetalinger av penger til medlemmer av Taliban i Afghanistan, og er ikke kjent med tilsvarende initiativ tatt av den forrige regjeringen», heter det i en pressemelding.

Men tross trusler om søksmål har Times valgt å følge opp sine oppsiktsvekkende avsløringer med flere saker, der en navngitt Taliban-kommandant og to anonyme kilder høyt i det afghanske regjeringsapparatet bekrefter anklagene - og sier italienerne bestakk Taliban rundt om i hele Afghanistan.

Ikkeangrepspakt
- Avtalen ble inngått i fjor slik at italienske styrker i Salobi-området ikke skulle bli angrepet av lokale opprørere. I avtalen ble man enige om at ingen av partene skulle angripe hverandre. Det er derfor vi ble informert den gangen om å ikke angripe NATO-soldater, sier Taliban-kommandanten Mohammed Ishmayel.

I avtalen skulle blant annet ikke italienerne patruljere på Taliban-kontrollert området. Det var dette punktet opprørslederne trodde italienerne hadde brutt da franske patruljer plutselig dukket opp.

- Konklusjonen var at italienerne hadde forrådt oss, sier Ishmayel til Times.

I går kunne Times avsløre at amerikansk etterretning oppdaget at italienerne bestakk Taliban også helt vest i Herat-provinsen. Dette skal ha ført til en amerikansk protest overfor italienske myndigheter.

- Betalte der de var
Også afghanske regjeringskilder bekrefter anklagene overfor Times.

Ifølge en av disse skal Taliban-lederen Ghulam Yahya Aktbari, som ble drept av amerikanske spesialstyrker i Herat for en uke siden, være en av de som personlig mottok penger fra italienske myndigheter.

- Han ble betalt for å avstå å angripe italienske styrker, som hadde hovedansvaret og lederskapet i ISAFs regionkommando vest. 

En kilde høyt i den afghanske hæren hevder at utbetalingene pågikk både i Herat og Sarobi - områdene hvor italienske soldater opererte.

- Flere betaler
Også nyhetsbyrået AFP har afghanske militærkilder på at Italia bestakk Taliban.

- Vi visste at italienske styrker betalte motstanderne i Sarobi slik at de ikke skulle bli angrepet. Vi har informasjon om lignende avtaler gjort i vestre Herat-provinsen av italienske soldater der, sier offiseren.

I SORG: Frankrikes president Nicolas Sarkozy snakker med franske soldater i Kabul dagen etter det fatale bakholdet der ti soldater ble drept og 21 såret 18. til 19. august i fjor. Foto: AP Photo/Olivier Laban-Mattei/SCANPIX
I SORG: Frankrikes president Nicolas Sarkozy snakker med franske soldater i Kabul dagen etter det fatale bakholdet der ti soldater ble drept og 21 såret 18. til 19. august i fjor. Foto: AP Photo/Olivier Laban-Mattei/SCANPIX Vis mer

Han går imidlertid lenger i anklagene, og sier mange NATO-land med tropper i utkantstrøk betaler opprørerne for å slippe å bli angrepet.

Norske myndigheter ønsket i går ikke kommentere avsløringen i Times og italienernes opptreden.

Men kommunikasjonsrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet understrekte at det er helt uaktuelt for norske styrker å bestikke Taliban.

- Norge og norske styrker har aldri og vil heller aldri betale Taliban for å holde fred. Vi kjenner heller ikke til andre som har dette som sin praksis, sa hun til Dagbladet.

Franskmenn trodde alt var rolig
Det var i går Times kom med de oppsiktsvekkende avsløringene.

I lang tid hadde den italienske styrken høstet ros og anerkjennelse for sin mesterlige håndtering av området, og at det var så rolig og problemfritt.

Når de trakk seg ut og overlot ansvaret i området rundt Sarobi til franskmennene, opphørte bestikkelsene. Men franskmennene fikk aldri vite at det var derfor situasjonen var blitt rolig, eller at det forelå noen våpenhvileavtale.

Tatt fullstendig på senga
Derfor ble fullstendig tatt på senga av omlag 170 talibansoldater som tok en lettpansret og dårlig utrustet fransk patrulje i bakhold i Uzbin-dalen like utenfor hovedstaden Kabul 18. august i fjor. Franskmennene, som bare noen uker tidligere hadde overtatt ansvaret for området etter italienske styrker, stolte på lang tids etterretning som viste at området var rolig og relativt trygt, med bare en drept ISAF-soldat det siste året.

Ti franske soldater mistet livet og 21 ble skadd. Det var det største enkelttapet i ISAFs historie, og skapte oppstandelse hjemme i Frankrike.

FIKK PENGER: I forrige uke skal den ledende Taliban-kommandanten Ghulam Yahya Akbari blitt drept i Herat. Han skal være en av opprørslederne som fikk penger av italienerne for å ikke angripe. Foto: AFP PHOTO/Reza SHIRMOHAMMADI/SCANPIX
FIKK PENGER: I forrige uke skal den ledende Taliban-kommandanten Ghulam Yahya Akbari blitt drept i Herat. Han skal være en av opprørslederne som fikk penger av italienerne for å ikke angripe. Foto: AFP PHOTO/Reza SHIRMOHAMMADI/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling