Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban bomber i katastrofeområde

KABUL(NTB-Reuters-AFP): Et stort og vanskelig redningsarbeid er i gang i uveisomme deler av Nord-Afghanistan etter det kraftige jordskjelvet tidligere denne uken. Taliban-regimet bombet likevel i går provinshovedstaden i jordskjelvområdet. Angrepet kostet 17 mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 4400 mennesker skal være funnet omkommet etter jordskjelvet, ifølge det afghanske nyhetsbyrået AIP. Flere tusen skal være skadd, og rundt 15 000 skal ha blitt hjemløse.

FN og Røde Kors har håp om at katastrofens omfang kan være mindre, fordi områdene som er rammet er grisgrendte. Den norske Afghanistankomiteens plassjef frykter imidlertid at antallet omkomne kan øke raskt.

I de største sentrene skal det bo nærmere 20 000 mennesker, og over 20 landsbyer kan være ødelagt i en omkrets rundt byen Rustiq.

EU besluttet i dag å bevilge vel 16 millioner kroner til øyeblikkelig innsats for ofrene.

Bombeangrep

Tross jordskjelvet onsdag bombet Taliban-regimet i Kabul i går hovedstaden i den jordskjelvrammede Takhar-provinsen, ikke langt fra senteret for det voldsomme skjelvet onsdag.

Provinsen kontrolleres av en allianse som er motstandere av Taliban-regimet. Ifølge den afghanske charge d'affaire i Dusjanbe i nabolandet Tadsjikistan gjennomførte militære fly fra Taliban-regimet seks angrep mot byen Taloqan. 17 mennesker mistet livet i angrepene og et ukjent antall ble såret.

Redningsaksjon

Den norske Afghanistankomiteen har lørdag besluttet å bidra med 350 000 kroner til hjelpeaksjonen som er i gang under ledelse av FN og Røde Kors, opplyser Afghanistankomiteens plassjef Oddvin Forbord i Peshawar i Pakistan til NTB. I tillegg vil man bidra med ett tonn protein-kjeks som er lagret i Badakhsjan-provinsen, naboprovins til jordskjelvområdet.

- Etter det vi har fått opplyst, er rundt 4000 omkommet. Men siden jordskjelvet skjedde allerede onsdag, frykter vi at mange skadde kan dø fordi det har gått mange dager uten at hjelp er kommet inn, sier Forbord.

Det er kaldt i jordskjelvområdet som ifølge Forbord ligger på 1800 meters høyde. Dagtemperaturen er nå rundt 0 grader, men nattetemperaturen kan komme ned i minus 20.

Taliban forsikrer

Taliban-regimet, som har kontroll med hovedstaden Kabul og store deler av Afghanistan, forsikret de internasjonale organisasjonene lørdag at redningsarbeidet skal få gå uhindret. Regimet tilbød også å hjelpe med matforsyninger og fly til de jordskjelvrammede områdene.

Talibans øverste leder, Mohammad Umar, sa at regimet kan gi 100 tonn hvete og 100 tonn ris, samt stille fly og luftrom til disposisjon for lokale og internasjonale hjelpemannskaper. Han kommenterte ikke gårsdagens bombeangrep.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!