- Taliban drepte min mann

Først tok russernes bomber livet av hennes eneste bror. Moren ble gal. Så ble onkelen og ektemannen torturert til døde av Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanske Nooria Shafiq har gått igjennom mye, og hun har selv fått smake Talibans vrede etter at hun viste seg offentlig uten en mannlig slektning. Nooria slapp unna med livet, og for et halvt år siden flyktet hun til Afghanistan.

Hun er en av 32 kvinner som i dag vitnet om krigens grusomheter mot kvinner under en konferanse i Cape Town i Sør-Afrika. 3000 kvinner fra 54 land er samlet for å diskutere krigens virkning på sivile.

- Jeg føler meg sterk når jeg ser så mange kvinner støtte meg. Jeg ønsker at verden skal få høre om afghanske kvinners lidelser og støtte dem, sa Shafiq i sitt innlegg.

- Jeg drepte min sønnOdette Mukasore var en av de andre kvinnene som vitnet om krigens grusomheter. Hun overlevde folkemordet i Rwanda, men ikke uten tap.- Jeg drepte min eldste sønn av barmhjertighet. Selv ble jeg torturert av en kollega. Jeg så hundrevis av mennesker bli drept. Kanskje jeg bare er i live for å fortelle min historie.

Flest sivile ofre

Lederne for konferansen mener vold mot kvinner blir stadig mer utbredt, til tross for mer oppmerksomhet rundt problemet.- Under annen verdenskrig var 10 prosent av ofrene sivile. I dag er 90 prosent av ofrene i væpnede konflikter sivile, sa Sør-Afrikas visestatsminister Nozizwe Mandala-Routlage.

- Taliban drepte min mann