Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban drepte sønnen til Nederlands forsvarssjef

Dagen etter utnevnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag ble general Peter van Uhm utnevnt til forsvarssjef i Nederland.

Fredag ble sønnen, 23 år gamle Dennis van Uhm, drept av en veibombe i Sør-Afghanistan.

Taliban jubler

Taliban hevder nå at de fulgte den unge løytnantens bevegelser, og at de med viten og vilje rammet sønnens patrulje fordi han var et attraktivt mål.

- Da han kom ut, plantet Taliban en mine som drepte ham, sier talsmann for Taliban, Qari Yousef Ahmadi til nyhetsbyrået AP.

Dette avvises imidlertid kontant av nederlandske myndigheter.

- Vår informasjon er at det ikke finnes noen indikasjoner på sammenheng mellom denne feige gjerningen og det faktum at han var forsvarssjefens sønn, sier statsminister Jan Peter Balkenende.

- Det er spesielt bittert at de etter torsdagens seremonielle skifte av forsvarssjef, der familien var full av glede - fikk en så grusom beskjed, sier Balkenende.

- Propaganda

SØNNEN DREPT: Dagen etter at general Peter van Uhm (t.v) ble utnevnt til forsvarssjef i Nederland, ble sønnen, løytnant Dennis van Uhm (t.h) drept av en veibombe i Afghanistan. Foto: Scanpix
SØNNEN DREPT: Dagen etter at general Peter van Uhm (t.v) ble utnevnt til forsvarssjef i Nederland, ble sønnen, løytnant Dennis van Uhm (t.h) drept av en veibombe i Afghanistan. Foto: Scanpix Vis mer

Verken han eller det nederlandske forsvaret vil svare på spørsmål om løytnanten hadde spesiell beskyttelse på grunn av farens status. Han begynte tjenesten i Afghanistan for bare to uker siden.

- Jeg tviler på at de en gang visste hvem van Uhm var. Dette er bare propaganda for dem, sier forbundsleder Wim van den Burg som representerer forsvarsansatte i Nederland.

Skaper debatt

Veibomben rammet patruljen om lag 12 kilometer nordvest for den nederlandske leiren ”Camp Holland” i den sørlige provinsen Uruzgan. Også en annen nederlandsk soldat ble drept i eksplosjonen, mens to ble skadd.

Hendelsen preger naturlig nok Nederland, som nå har mistet 16 soldater i Afghanistan. Regjeringen har allerede måtte tåle mye kritikk på grunn av tapene i Afghanistan og slitasjen det påfører styrkene og opinionen. Nederland har 1650 soldater i Afghanistan.

Forbundsleder van den Burg tror drapet på forsvarssjefens sønn vil få debatten til å blusse opp igjen.

- Man kan ikke unngå slike diskusjoner hver eneste gang et slikt angrep rammer oss, sier han.

Strøm-Erichsens sønn nektet

Hendelsen i Afghanistan vil også føre til debatt i andre allierte land hvorvidt sønner og døtre til samfunnstopper bør tjenestegjøre i Afghanistan og Irak.

image: Taliban drepte sønnen til Nederlands forsvarssjef

I fjor sommer hadde vi en lignende debatt i Norge da det kom frem at forsvarssjef Sverre Diesen nektet forsvarsministerens sønn å tjenestegjøre sammen med sin avdeling i Afghanistan.

Joachim Strøm-Erichsen er løytnant i Kystjegerkommandoen og har tidligere tjenestegjort i Kosovo.

Risiko for medsoldater

- Det stemmer at forsvarssjefen har bestemt at Joachim Strøm-Erichsen ikke kan reise ut. Dette ble bestemt av hensyn til Joachim Strøm-Erichsens kolleger i avdelingen, sa sjef for presse- og informasjonsavdelingen i Forsvaret, Birgitte Frisch til bt.no den gangen.

- Fiendtlige elementer ville kunne fått en politisk gevinst gjennom et angrep på ham. Ved en gisselsituasjon, for eksempel, sa Frisch.

Hemmelig prins på tur

Også den britiske forsvarssjefen satte foten ned da Prins Harry skulle reise til Irak våren 2007.

- Under et besøk i Irak forrige uke oppdaget jeg flere trusler mot prins Harry og de rundt ham, og jeg er ikke klar for å utsette dem for den risikoen, sa General Sir Richard Dannatt i det britiske forsvaret til BBC i mai 2007.

Det var da offentlig kjent og svært omtalt at prinsens avdeling skulle til Basra. Prinsen ble selv svært skuffet - og fikk i all hemmelighet reise til Afghanistan i januar.

For å holde på hemmeligheten inngikk myndighetene en avtale med britisk media. En avtale som holdt i ti uker før nyheten ble lekket til Drudge Report.

Prinsen ble da umiddelbart sendt hjem.

Fikk armen sprengt av

Også den amerikanske republikanske presidentkandidaten John McCains sønn har tjenestegjort i Irak.

Sønnen til USAs tidligere nestkommanderende i Irak, generalløytnant Raymond Odierno, fikk armen sprengt av i 2004 da han tjenestegjorde i landet.

OGSÅ DREPT: Korporal Mark Schouwink ble også drept i veibombeangrepet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media