Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Taliban er ferdig

- Talibans styre er over, sier Afghanistans nye statsminister Hamid Karzai. Nå starter han jakten på den forsvunne Taliban-lederen mullah Omar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Omar er forsvunnet

Taliban gikk i går med på å oppgi Kandahar, bevegelsens hovedsete. Nå hevder lederen for det midlertidige overgangsstyret i Afghanistan at Taliban er helt slått.

- De er ikke lenger en del av Afghanistan, sier Hamid Karzai til nyhetsbyrået AP.

Nå vil ha ta Taliban-lederen.

- Jeg aner ikke hvor mullah Omar er, men så klart ønsker jeg å arrestere ham. Jeg har gitt ham all mulig sjanse til å ta avstand fra terrorisme, men nå har tida løpt ut. Han er nå en rømling, sier Karzai til Ap på en nyhetstelefon fra sitt oppholdssted like utenfor Kandahar.

Fra Kandahar kommer det motstridende rapporter om situasjonen i byen. Talibans talsmenn i den pakistanske byen Quetta melder at alt er rolig, mens CNNs kilder i byen hevder det er skyting, plyndring og kaos. Allierte av Karzai som er skeptisk til fredsavtalen hevder også at kaos har brutt løs i byen.

- Byen er nå i kaos. Det er gatekamper og plyndring. Alt dette er det Karzai som har forårsaket, sier en talsmann for den tidligere mujahedin-lederen Gul Agha.

Karzai bekrefter kaoset, men gir skylden på Taliban-ledelsen.

- Kaoset oppsto fordi Taliban-lederne stakk av før de kunne overlate kontrollen til noen andre, sier Karzai.

Tar kontroll

Nå har Karzai satt sammen et stammeråd som i løpet av de neste dagen skal gå inn i byen og ta kontroll. En anti-taliban gruppe skal allerede ha prøvd å innta strategiske posisjoner og bygninger i byen. Karzai selv regner med å dra til kabul i løpet av kort tid.

- Min jobbe her er nesten ferdig. Nå hører jeg hjemme i Kabul. jeg savner byen virkelig, sier Karzai, som var viseutenriksminister i regimet som måtte oppgi Kabul til Taliban i 1996.

Taliban-styrkene i byen skal allerede ha overgitt flere lastebiler med våpen. Mange har forlatt byen. Karzais styrker har møtt flere busslaster med taliban-soldater på vei ut av byen.

- Jeg trodde de skulle angripe oss, men de gjorde ikke det. De var på flukt, sier Karzai til AP.

Han frykter nå at mange av talibanerne og al-Qaida-medlemmene i byen har kommet seg unna med våpen, og flyktet opp i fjellene. USAs forsvarsminister innrømmer også at det gjenstår mange lommer med et «ikke ubetydelig antall» taliban-soldater.

RØMMER:Sivilbefolkningen rømmer Kandahar etter Talibans kapitulasjon.Foto:SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart