Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban-fanger i dødsleir

3000 Taliban-fanger er i ferd med å gi opp håpet i Jowzjan-fengslet i Nord-Afghanistan. De mangler mat og medisiner og lever bokstavelig talt i sin egen skitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver 15. dag dør en av fangene.

3500 Taliban-soldater ble tatt til fange eller overga seg under kampene i Kunduz-området i Nord-Afghanistan i november i fjor. Amerikanerne tok med seg om lag 100 av dem til Guantanamo-basen på Cuba.

Minst ti fanger med usbekisk statsborgerskap ble utlevert til Usbekistan. 250 ble løslatt under en muslimsk høytidsdag i forrige måned.

Resten lever under umenneskelige forhold i Jowzjan-fengslet. Det er bygd for å huse 800 fanger. Nå deler fem ganger så mange 40 celler.

Syke og døende

En journalist fra den amerikanske avisa The New York Times har besøkt Jowzjan-fengslet. Her er et lite utdrag fra hans rapport:

«Et makabert syn åpenbarer seg ved lunsjtid. Syke og døende Taliban-fanger blir båret ut av cellene sine og lagt i søla for å få frisk luft og sol i noen små øyeblikk. (...) Forvridde og i stillhet på lyseblå tepper ser mennene ut til å være døde. Men så beveger et lem seg eller det høres et stønn. Da forstår vaktene at akkurat den fangen er frisk nok til å bli sendt tilbake til cella når lunsjtida er over.»

- Det dør en fange omkring hver 15. dag. Vi har ikke lenger nok mat til dem. Vi har heller ikke medisiner, sier sjefen for fengslet, general Jura Beg.

Det internasjonale Røde Kors har utstyrt fangene, som er fra Afghanistan og Pakistan, med tepper, klær og sko. De afghanske myndighetene bryr seg ikke om fangene.

USA fraskriver seg ethvert ansvar.

Observatører fra den amerikanske organisasjonen Leger for menneskerettigheter, PHR, beskriver forholdene i fengslet som elendige.

«Cellene er svært overfylte og i så dårlig stand at fangene er utsatt for vinterkulda. Drikkevannet er ureint, det er ikke nok mat og medisiner,» heter det i rapporten fra PHR.

Slåss om maten

Det lille som fins av mat kommer i svære spann. Fangene forsyner seg av spannene med møkkete hender og må kjempe om å få sitt. Menyen består stort sett av en stuing av ris og gulrøtter, skriver The New York Times.

For å unngå lus, er mange av fangene snauklipte.

Mens reporteren fra den amerikanske avisa er til stede går fangevokterne inn for å reingjøre cellene.

De kommer ut med en trillebår full av avføring og hår.

INNESPERRET OG GLEMT: Fangene i Jowzjan-fengslet i Nord-Afghanistan lever under umenneskelige forhold. Verken amerikanske eller afghanske myndigheter bryr seg om dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!