Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban flørter

I lengre tid har Osama bin Laden gjemt seg i Afghanistan under Taliban-regimets beskyttelse. Men nå ser forholdet mellom bin Laden og Taliban ut til å ha kjølnet. Mye tyder på at Taliban har vendt ham ryggen og nå toer sine hender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et første signal om en forverring av forholdet kom da bin Laden skulle treffe Talibans leder, Mullah Omar, til festen etter fastemåneden ramadan. Bin Laden måtte vente i to timer før Mullah Omar dukket opp. På toppen av det hele ble bin Laden behandlet meget kjølig. Dette var ikke mindre enn en blodig fornærmelse overfor en tidligere venn. Kort tid etter meldte Taliban at de hadde begrenset bin Ladens bevegelsesfrihet. Så kom rapportene om at han var forsvunnet, og en serie med rykter om at han var dratt fra Afghanistan. Taliban har ikke bekreftet dette, men hevder at bin Laden ikke lenger befinner seg i områder som er under Talibans kontroll.

  • Alt dette skjedde etter at det hadde vært samtaler mellom Taliban-ledelsen og amerikanske toppdiplomater i Pakistan og samtidig med spekulasjoner om at USA på ny kunne komme til å angripe Afghanistan med krysserraketter. Rykteflommen omkring bin Laden ble av mange tolket som et forsøk på å forvirre amerikanerne i en tilspisset situasjon. Men nå tyder mer og mer på at det virkelig er et brudd mellom bin Laden og Taliban. I forrige uke skrev New York Times at det tidligere i år oppsto et regelrett slagsmål mellom Taliban-soldater og bin Ladens livvakter. Hvis disse opplysningene stemmer, kan det være starten på en vending i Talibans forhold til det internasjonale samfunnet, ikke minst til USA.
  • Ledelsen i Taliban har lenge sett på bin Laden som et problem og det største hinderet for en internasjonal anerkjennelse. Men det er mange grunner til at Taliban ikke har kunnet utlevere bin Laden. For det første er han å betrakte som en gjest, og ifølge afghanernes strenge æreskodeks har han derfor krav på beskyttelse. Dessuten er bin Laden en helt som var med i den hellige krigen mot de gudløse russerne. Han har sørget for viktige finansieringskilder til den afghanske motstandskampen, og har i tillegg skaffet penger til sosiale tiltak, blant annet hjelp til enker og foreldreløse barn. Han har ikke bare en høy stjerne blant mange afghanere, men er også populær i store deler av den muslimske verden. USAs demonisering av bin Laden som verdens terrorkonge har også medført at han er blitt et ikon for en voksende islamistisk bevegelse. Sympatien for bin Laden ble ikke mindre da USA i fjor sommer sendte krysserraketter for å drepe ham i Afghanistan. Også Taliban risikerer reaksjoner fra sine muslimske brødre dersom de for åpenlyst dolker bin Laden i ryggen.
  • Taliban kontrollerer i dag 90 prosent av Afghanistan og har brakt en form for fred til det krigsherjede landet. Bare i nord foregår fortsatt krigshandlinger, men fredssamtaler med den såkalte nordalliansen skal etter planen begynne denne uka i Turkmenistan. Talibans største ønske er å bli anerkjent som Afghanistans offisielle myndigheter. Til nå har bare tre land gjort dette, men med bin Laden ute av bildet kan forholdet til omverdenen lettere normaliseres. Et annet tegn på Talibans imøtekommenhet er at de nå har erklært hellig krig mot den storstilte heroinproduksjonen i landet. Dagbladet var for et par uker siden med da Taliban-militsen for første gang viste fram ødelagte heroinfabrikker i de utilgjengelige fjellområdene på grensa til Pakistan. Dersom Taliban mener alvor med narkokrigen, tilfredsstiller de også Vestens ønske om at produsentlandene selv tar opp kampen mot narkotikaen.
  • Samtidig er det klart at Taliban fortsatt er et fanatisk regime som både er brutalt og undertrykkende. Jenter får ikke skolegang, kvinner må være totalt tildekket og får ikke arbeide. Menn må ha kort hår og langt skjegg. Listen over forbudte ting er lang. Nylig ble en rekke menn i Kabul angrepet av Taliban-soldater fordi de gikk med skinnjakker. Jakkene skulle angivelig være tegn på vestlig dekadanse. Likevel kommer det nå altså signaler som tyder på at Taliban ønsker en forsiktig oppmyking av sine forbindelser med omverdenen.