Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taliban gir fra seg våpen

Taliban-styrkene i Kandahar begynte i dag tidlig norsk tid å levere fra seg våpnene sine. En Taliban-talsmann hevder at minst 10 000 mennesker er blitt drept i de amerikanske flyangrepene mot Kandahar de siste to månedene. De fleste drepte skal være Taliban-soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen nåde for mulla Omar

Samtidig som Taliban-soldater i Kandaher begynte å levere fra seg sine våpen, skal Nordalliansen ha gjennomsøkt Tora Bora-hulene uten å finne tegn til Osama bin Laden.

En talsmann for Nordalliansen sa at dens styrker hadde inntatt bin Ladens «siste og viktigste base» i fjellene sørøst i Afghanistan. Men soldatene fant ingen spor etter mannen som antas å ha stått bak terrorangrepene mot USA 11. september, tilføyde talsmannen.

Ifølge det afghanskdrevne nyhetsbyrået AIP i Pakistan har Taliban-soldatene i Kandahar begynt å levere sine geværer til en avvæpningskommisjon. Kommisjonen består av stammeledere, muslimske prester og tidligere geriljaledere.

Leder for kommisjonen er ifølge AIP mullaen Najibulla, en tidligere geriljaleder og militær sjef i Kandahar. Taliban avtalte i går fredelig overgivelse av byen i samtaler med den påtroppende sjefen for Afghanistans overgangsregjering Hamid Karzai.

Taliban-leder mulla Omar skal imidlertid ha stilt som krav for sin egen overgivelse av at han skulle få gå fri, noe som skarpt tilbakevises av USA. (Les mer: Ingen nåde for Omar.)

Mot slutten

I dag tidlig tok Nordalliansen også kontroll over grensebyen Spin Boldak, etter forhandlinger om overgivelse. Dermed har Taliban tapt viktige støttepunkter, noe som trolig betyr at krigen i Afghanistan går mot slutten.

Det har tidligere vært antatt at Taliban hadde størst støtte i Kandaha, som var Talibans hovedsete i Afghanistan. Men ifølge NRKs korrespondent Åsne Seierstad synes ikke Taliban å ha særlig oppslutning blant sivilbefolkningen i området. Regimet skal ha hatt sitt strengeste styre her, hvor lokale familier blant annet har blittt tvunget til å la sønner innrullere i Taliban-styrkene.

(NTB/Dagbladet.no)

PÅ FLUKT: Sivile har den siste tida strømmet ut av Kandahar i frykt for hva som ville skje.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart