Taliban gir ny frist for gisler

Utsetter henrettelse med ett døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban-geriljaen i Afghanistan har forlenget fristen for de 23 sørkoreanske gislene med 24 timer, opplyser en talsmann.

Taliban hadde truet med å drepe gislene hvis ikke et tilsvarende antall fengslede Taliban-medlemmer ble løslatt innen 16.30 i dag norsk tid, men fristen er altså forlenget til i morgen klokken 16.30 norsk tid.

Klar til å angripe

Soldater omringet søndag Taliban-skjulesteder i Afghanistan for å forberede seg på en mulig redningsoperasjon for å få løslatt de sørkoreanske gislene.

Det afghanske forsvarsdepartementet sier deres styrker, med støtte fra den amerikanskledede koalisjonsstyrken, har inntatt posisjoner i Qara Bagh-distriktet i den sørlige Ghazni-provinsen, hvor sørkoreanerne blir «holdt fanget i hendene til fiender av folket.»

- Soldatene venter på ordre om å angripe i mistenkelige områder. Når myndighetene anser det som hensiktsmessig, vil de starte aksjonen, sier departementet i en uttalelse.

- Det har ikke vært kamper eller sammenstøt foreløpig, sier departementets talsmann, general Mohammad Zahir Azimi.

Tysker døde

FREDSDEMONSTRASJONER: I går ble det arrangert flere demonstrasjoner i Seoul, Sør-Korea. Demonstrantene krevde at landets militære styrker skulle forlate Afghanistan. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FREDSDEMONSTRASJONER: I går ble det arrangert flere demonstrasjoner i Seoul, Sør-Korea. Demonstrantene krevde at landets militære styrker skulle forlate Afghanistan. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Frykten for de 23 sørkoreanernes liv økte etter at politiet tidlig søndag fant liket til en av de to tyske ingeniørene som ble tatt som gissel av Taliban tidligere i uken.

Tyskeren ble funnet død i den sørlige provinsen Wardak, hvor to tyskere og fem afghanere ble tatt til fange onsdag, ifølge polititjenestemann Mohammad Hewas Mazlum.

Taliban har tidligere hevdet at begge de to tyske gislene ble drept lørdag, mens tyske og afghanske myndigheter har vist til opplysninger som tydet på at en av dem døde av hjerteinfarkt mens den andre fremdeles var i live.

Mazlum ga ingen opplysninger om hva som var dødsårsaken til tyskeren som nå er funnet død.

Fanget siden torsdag

De 23 sørkoreanerne, som er kristne hjelpearbeidere, ble tatt til fange i Ghazni-provinsen sør i Afghanistan torsdag.

Taliban, som har tatt på seg ansvaret for gisseltakingen, har truet med å drepe gislene hvis ikke et tilsvarende antall fengslede Taliban-medlemmer blir løslatt innen 16.30 norsk tid søndag.

Søndag ankom en sørkoreansk delegasjon Afghanistan i et forsøk på å få gislene fra Sør-Korea satt fri.

I tillegg til samtaler med afghanske myndigheter skulle delegasjonen trolig også forhandle med Taliban.

Sørkoreanerne er den største gruppa av utlendinger som er blitt kidnappet i Afghanistan siden Taliban-regimets fall i 2001.

(NTB)

AVVISTE TALIBANS PÅSTANDER: Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier gikk ut i går og avkreftet geriljaens påstander om at de hadde henrettet de to tyske ingeniørene, holdt fanget i Afghanistan siden torsdag. En av mennene skal ha dødd av hjerteinfarkt, mens han ble holdt i fangeskap. Den andre skal være i live.