Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Taliban gir opp Kandahar

Taliban-sjefen Mohammed Omar har gått med på å overlevere Kandahar til lokale stammeledere, opplyser Afghan Islamic Press. Han vil ta sine folk og stikke til fjells. Der blir de lovet kamp!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Taliban nå faller, blir den siste Taliban-skansen byen Kundaz helt nord i landet. Der har noen tusen utenlandske taliban-krigere forskanset seg. Utlendingene blir lovet ingen nåde av sine afghanske fiender, og er derfor atskillige mer motvillige til å overgi seg enn Taliban-styrkene i Kabul og Masar-i-Sharif.

Ingen tror Taliban kan holde Kunduz over lengre tid. Nordalliansen har omringet byen og USA retter stadige bombeangrep mot stillingene.

I løpet av den halvannen måned lange bombekrigen har Taliban gått fra å kontrollere over 90 prosent av landet, til å nå å klamre seg til rundt 20 prosent. Når Taliban er spilt over sidelinja, intensiverer amerikanerne jakten på Osama bin Laden og hans al-Qaida-krigere. Pentagon forteller at de har drept flere al-Qaida-ledere de siste dagene, og i dag ble det kjent at en av disse med all sannsynlighet er Mohammed Atef. Militæreksperten var regnet som bin Ladens eventuelle etterfølge, og hans datter ble i år giftet bort til bin Ladens sønn. Atef skal ha blitt truffet av amerikanske bomber utenfor Kabul torsdag.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld opplyser at amerikanske spesialstyrkene er involvert i kamper på bakken inne i Afghanistan. Det dreier seg om flere hundre, og så langt er ingen amerikanere drept.

- De skyter Taliban-soldater som ikke overgir seg, og personer fra al-Qaida som forsøker å ta seg fra et sted til et annet, sier Rumsfeld.

Iransk radio melder at Osama bin Laden allerede har flyktet til pakistansk side av grensa. Dette blir avvist av Taliban, og amerikanerne sier at de tror at terroristen fortsatt befinner seg i Afghanistan.

FORLATER HJEMMET: Dette bildet ble tatt i 1995 og viser mulla Omar (midten) på et folkemøte i Kandahar. Byen er Talibans spirituelle og militære hovedkvarter - og for tiden deres viktigste skanse.Arkivfoto: SCANPIX/AP
FORLATER HJEMMET: Dette bildet ble tatt i 1995 og viser mulla Omar (midten) på et folkemøte i Kandahar. Byen er Talibans spirituelle og militære hovedkvarter - og for tiden deres viktigste skanse.Arkivfoto: SCANPIX/AP Vis mer
FORLATER HJEMMET: Dette bildet ble tatt i 1995 og viser mulla Omar (midten) på et folkemøte i Kandahar. Byen er Talibans spirituelle og militære hovedkvarter - og for tiden deres viktigste skanse.Arkivfoto: SCANPIX/AP
FASTEMÅNED: I dag begynte muslimenes ramadan. Her sitter en afghaner og ber blant ruinene i landsbyen han bodde i to mil nord for Kabul.Foto: SCANPIX/REUTERS
KRIGER PÅ BAKKEN: Amerikanske elitesoldater er med på bakkekampene i Afghanistan. Her beskytter soldaten en amerikansk leder for hjelpeforsendingene under besøket i Khwaja Bahuaddin.Foto: SCANPIX/AP
LADENS HJEM: Dette skal ha vært huset til Osama bin Laden i Jalalabad.Foto: SCANPIX/REUTERS
Hele Norges coronakart